Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kedden, Tokajban a II. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján.

A 2018 óta működő Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat folyamatosan bővült, így Erdély, Délvidék, Kárpátalja és a Felvidék mellett idén már a csángóföldi gazdák is élvezhetik a szervezet minden előnyét – mutatott rá Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Az Agrárminisztériumnak a külhoni Falugazdász-hálózat működtetése egy kiemelt projektje, hiszen nagyon fontos szerepet lát el a határokon túlra szorult magyar gazdatársadalom összefogásában, szakmai és adminisztratív támogatásában. Immáron nagyobb rálátással rendelkezünk az egyes régiókra, nincsenek párhuzamos területi lefedettségek, az adminisztrációs terhek csökkentek, és ami az egyik leglényegesebb szempont, hathatósabban tudjuk elérni a szórványban tevékenykedő gazdákat is – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor kiemelte, hogy az évek során sok tapasztalat halmozódott fel a hálózat működésével kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás. Mindezek mellett nőtt a gazdakapcsolatok száma, a gazdák elérése, megszólítása és a hálózatba történő bevonása is – húzta alá a miniszterhelyettes.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink