Tiltakoznak a német kertészek az uniós növényvédelmi tervezet ellen

Forrás: Getty Images
A Német Kertész Szövetség (ZVG, Zentralverband Gartenbau e.V.) továbbra is irreálisnak tartja az uniós növényvédelmi rendelettervezet követelményeit, és világos célok kijelölését követeli.

Éles kritikával illette a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat ZVG főtitkára, Bertram Fleischer a Bundestag Élelmiszer- és Mezőgazdasági Bizottságának február 6-ai meghallgatásán – írja a FruitVeB honlapja.

Fleischer szerint

a szabályozástervezet követelményei egyértelműen irreálisak,

és a cégek szempontjából sem okszerűek. A tervezet legkevésbé sem veszi figyelembe azt a haladást, amit Németország a felhasznált növényvédő szerek mennyiségének és veszélyességének mérséklése terén elért, valamint figyelmen kívül hagyja a 2009/128 irányelv példamutató németországi bevezetését is.

Az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatot rakott le az asztalra, ám a ZVG arra szólítja fel a Tanácsot és a Parlamentet, hogy a következő időszakban lefolytatandó tárgyalások során igyekezzen érvényre juttatni arányérzékét, illetve próbálja meg a gazdaságos kertészeti termelés szempontjából is vizsgálni a javaslatot.

„A szerek betiltása és a biológiai valamint alacsony kockázatú szerek kizárólagos előtérbe helyezése óriási réseket hagy a növényvédelmi tervekben, inkább az integrált megközelítés erősítésére lenne szükség” – hangsúlyozza a ZVG.

A ZVG ezen felül követeli a világos, elérhető célok meghatározását, az egyes tagállamokban hatályos különböző követelmények figyelembe vételét, valamint gyakorlati irányelvek megfogalmazását a termelő vállalkozások számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink