Termőföld árverésénél nem lehet feltétel a 20 kilométeren belüli lakóhely

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a jogszabályi feltételt, amelynek értelmében a végrehajtási árverések során is csak az licitálhat, aki 20 kilométeren belüli lakóhellyel rendelkezik – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Az Alkotmánybíróság bírói kezdeményezésre indult eljárása során alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. (VII. 31.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontját, valamint a megsemmisített rendelkezés kapcsán alkalmazási tilalmat rendelt el.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy az Alaptörvény értelmében a termőföld tulajdonjogának megszerzése korlátait és feltételeit, azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó érdemi, tartalmi előírásokat sarkalatos törvényben kell rögzíteni. Azáltal, hogy a jogalkotó nem sarkalatos törvényben, hanem kormányrendeletben rögzített egy, a Földforgalmi törvény általános tulajdonszerzési rendelkezéseitől eltérő anyagi jogi többletkövetelményt a termőföld tulajdonjogának árverésen történő megszerzésére vonatkozóan, megsértette az Alaptörvényt. Az Alkotmánybíróság tanácsa ezért a támadott rendelkezés megsemmisítéséről, valamint alkalmazási tilalmáról döntött.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink