Tavaszi „útravalók” balatoni pecásoknak

2019. március 1. – A mai napon életbe lép a Balatoni Horgászrend 5. pontjában leírt ragadozóhal fogási tilalom, de ezen túl is van több szabály, amire érdemes odafigyelni, ha tavasszal érkezik horgászni a Balatonhoz.

Március 1-el életbe lépett a Balatoni Horgászrend 5. pontja, amely szerint „Március 1. – március 31. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!” A felsorolásban nem szerepel a harcsa, ami annyit jelent, hogy ha valaki pl. gilisztacsokorral fog ilyen halat, nem köteles visszaengedni a tóba. Természetesen a csalihalas, műcsalis horgászat harcsázás esetén is tilos márciusban.
A csuka tilalma idén március 29-cel bezárólag véget ér, mivel a hónap utolsó két napja szombat-vasárnapra esik. Március 30-tól feloldásra kerül a horgászrend 5. pontja, de kizárólag a partról csukázó horgászok részére. A felsorolásban szereplő többi ragadozó fajt ekkor is védi fajlagos tilalmi idejük, valamint a horgászrend 8. pontja.
Áprilistól életbe lép a balatoni horgászrend 6. pontjában kifejtett csónakos tilalom. Partról tehát szabad csalihallal vagy pergetve is horgászni, de a ragadozó halak közül csak csukát és harcsát szabad megtartani. Az ekkor tilalommal védett fajokra (süllő, balin, sügér, kősüllő, garda, stb) célzottan horgászni még akkor is tilos, ha visszaengedi őket a horgász. A horgászrend 8. pontja értelmében ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, módszert és/vagy helyet kell változtatni. (Ez a korlátozás természetesen egész évben érvényes, de jellemzően áprilisban szokott vele probléma adódni, amikor „csuka pergetés„ közben akadnak véletlenül horogra a tilalmas fajok.) Az áprilisi csónakos tilalom alól felmentést kapott északi parti 50 m-es sávban szabad csónakból is horgászni, de az említett pontban leírtak szerint, kizárólag békés halakra. Nem vonatkozik a csónakos tilalom a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott és érvényes bejelentkezéssel rendelkező horgászokra, a behúzós horgászrend 2.3.-as pontjában leírtak szerint.
A süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, így ezekkel együtt az imént említett 6. horgászrendi pont sem oldódik fel idén korábban, mivel április 30. keddi napra esik. Így csónakból vízre szállni, illetve süllőre, balinra és sügérre horgászni legkorábban május 1-jén, szerdán 00:01-től szabad.
Április 15-én lépnek életbe a horgászrend 7. pontjában leírt, a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak. A meghatározott felső szakaszokon általános horgászati tilalom, míg az alsó szakaszokon pontyra és harcsára szóló fajlagos tilalom van érvényben. Külön felhívják a figyelmet, hogy a horgászrend 8. pontját a csatornákon érvényben lévő pontytilalom esetében is be kell tartani – ezzel kapcsolatban tavaly sajnos tapasztaltunk problémákat.
Sok horgász érdeklődik a ponty fajlagos tilalma felől is. Ahogy a korábbi években megszokhatták, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idén is megkérte a tilalom alóli feloldást az illetékes hatóságtól. Amint megkapják a határozatot, közzéteszik a honlapjukon. De ez a feloldás csak a Balaton főmedrére vonatkozik, a csatornákra és a Kis-Balatonra nem!
Fontos tudnivaló, hogy az április 14-20. között megrendezésre kerülő IBCC ideje alatt a behúzós módszert a versenyzőkön kívül más horgász nem gyakorolhatja, de hagyományos, dobós módszerrel szabad horgászni akár bojlis végszerelékkel is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink