Szoftverhiba miatt veszélyben a termelők támogatásai

Hibás szoftver miatt gazdák tömegei nem tudják teljesíteni adatszolgáltatási kötelezettségüket az állam felé, nem működik ugyanis megfelelően a gazdálkodási napló elektronikus felülete – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az érdekképviselet szerint ez veszélyezteti a termelők támogatásait.

A gazdálkodók már hosszú évek óta vezetik az úgynevezett gazdálkodási naplót, amiben rögzítik a termelésükkel kapcsolatos tevékenységeiket. Ezt minden évben – gond nélkül – elektronikus formában beküldték az ellenőrző szerveknek, ami azért is volt fontos, mert egyes támogatásokhoz csak így juthattak hozzá.

Tavaly január 1-től az Agrárminisztérium új előírásokat fogalmazott meg és a naplót idén egy új elektronikus felületen kell beküldeni. Ezzel önmagában semmi gond nem lenne, ha ez a felület legalább elfogadhatóan működne, de a MOSZ szerint nem így működik.

A szoftver megbízhatatlan, időnként elérhetetlen, feltöltött adatok vesznek el belőle, a termelők által használt programokból az adatok áttöltése sok esetben hibás, a program nem ad visszaigazolást az adatfeltöltésről. Ráadásul a termelőknek ugyanazt az adatot két – az állam által egymással párhuzamosan működtetett – rendszerbe is fel kell tölteniük. A tavalyi évre vonatkoztatva pedig nem is egy, hanem három gazdálkodási naplót kell vezetniük a termelőknek.

A MOSZ szerint az agrártárca is érzi a bajt, hiszen

január közepén két héttel kitolta a január 31-i beadási határidőt, valamint bejelentette, hogy január 17-én aktiválnak egy, a „biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomagot”.

Erre ugyan csak egy nappal később került sor, de ez sem oldotta meg a problémákat és a szoftver továbbra sem működik megfelelően

Már egy éve működnie kellene a szoftvernek és 2024. január 1-től naprakészen, folyamatosan kellene feltöltenie a gazdáknak a munkaműveleteket. Az elektronikus, naprakész vezetési kötelezettség alól „a program súlyos hibái miatt” már sokadszor –először 2023. június 9-ig, majd 2023. december 31-ig, legújabban pedig 2024. december 31-ig – mentesítették a gazdákat azzal a kitétellel, hogy gazdálkodási naplók vezethetőek papír alapon és évente „csak” egyszer kell (eredetileg január 31-ig) az adatokat a Nébih szoftverébe feltölteni.

A MOSZ szerint azonban sem a naprakész vezetés, sem pedig az egyszeri feltöltés nem működik megfelelően.

Napokon keresztül küzdenek a gazdálkodók, az ügyintézők, a tanácsadók a sikeres belépésért, de ha ez még sikerül is, még akkor sem garantálható a hibátlan feltöltés. Tekintettel arra, hogy a támogatások kifizetésének a feltétele az elektronikusan benyújtott naplón keresztüli ellenőrzés, ez hatalmas támogatásvesztéssel is fenyegeti a gazdákat, aminek a MOSZ szerint ebben a súlyos piaci zavarokkal terhelt időszakban nem lenne szabad kitenni őket.

Az érdekképviselet szerint túlzottak a követelmények és a jelenlegi feltételek között nem teljesíthetők, az igazgatásnak pedig be kell látnia, hogy a rendszer rosszul működik. Ezért újra kell tervezni és fejleszteni, amihez nyugodt körülményekre és a gazdálkodók tapasztalatainak a megismerésére van szükség – ehhez pedig a MOSZ szerint újabb egy év kellene.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink