Szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése

Fotó: Knap Zoltán / Bors
Az Európai Bizottság benyújtotta javaslatát, amely alapján a mézkeverékek származásának jelölésében a fogyasztók számára pontosabb információt kell biztosítani a fogyasztók számára.

A mézről szóló uniós irányelv értelmében jelenleg a mézkeverékeken elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket – emlékeztetett közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter – több tagállam szakminiszterével együtt –az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát, tekintve, hogy a címkéken szereplő felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet tartalmazó keveréket kereső fogyasztók számára.

Sokat jelentene a hazai méztermelőknek a jelölési szabályok szigorításaFotó: ShutterstockAz Európai Bizottság nemrégiben bemutatta javaslatait a mezőgazdasági termékek forgalmazási előírásainak módosítására, melynek részét képezi a mézről szóló irányelv módosítása is. Ennek értelmében a keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

A javaslatot most a tagállami kormányok szakértői, valamint az Európai Parlament képviselői vitatják meg. Magyarország a jövőre vonatkozóan azt szeretné elérni a tárgyalások során, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában, hogy a fogyasztók teljes képet kapjanak a mézkeverékek származásáról, hogy elősegítse a minőségi magyar méz védelmét, az olcsó, harmadik országból érkező importtal szemben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink