Szépítésre váró számok – mérlegen a balatoni halőrzés

260 feljelentés, 11 bűncselekmény, két kilométernyi felszedett halászháló, több mint 5 millió forint halvédelmi bírság, 87 évnyi eltiltás – ez a 2018. év halőri mérlege számokban. Az elmúlt öt évben nem változott számottevően a szabályszegők száma, mint ahogyan az engedély nélküli horgászatot sem lehet letaszítani a vezető törvénysértések képzeletbeli trónjáról.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fentebb szereplő adatsorától ítéletet mondani könnyű, ám összehasonlításképpen a 2000-es esztendő számaival – amikor nyolcszáz feljelentés született és 40 kilométernyi hálót szedtek fel a társaság halőrei – talán lehet javuló morálról beszélni.

A bevezetőből kitűnik, hogy a legnagyobb számban előforduló szabályszegés még mindig az engedély nélküli horgászat, 2018-ban 88 esetben próbálkoztak állami jegy megváltása nélkül horgászélményekhez jutni. A legtöbb ilyen jellegű szabályszegésre nyáron derül fény, amikor a helyiek mellett nagy számban jelennek meg vendéghorgászok a Balatonnál és a befolyók mentén, illetve tavasszal, a Nyugati-övcsatornán a hal ívási vándorlása idején.
Több esetben fordul elő az, hogy egy-egy horgász halmozza a szabályszegéseket. A tavalyi „szekció-győztes” egy engedély nélkül és hat bottal horgászó személy.
Egy kilencbotos, egy- egy hét-, hat- és ötbotos versenyző mellett hárman zsonglőrködtek négy bottal, negyvenegyen pedig három bottal. A hárombotos horgászok között voltak szabályszegést halmozók, így nyolcan méreten aluli halat tartottak (volna) meg, ketten a fogási napló vezetését mulasztották el, egy horgász a behúzás szabályát sértette meg és hárman hagyták őrizetlenül botjaikat. További tizenhárom esetben találkoztak halőreink őrizetlenül hagyott horgászfelszereléssel, két esetben turistajeggyel rendelkező, ám a megengedett egynél több bottal horgászókkal.
A felső méretkorlátozást két ízben, a csónakos tilalmat egy esetben sértették meg horgászaink. Egy alkalommal találkoztak halőreink olyan esettel, amikor a horgász olyan halat kívánt megtartani, melyet tilalmi idő védett.
A fogási napló vezetésének elmulasztása szintén gyakran előforduló probléma a vízparton, harmincnyolc esetben volt példa erre tavaly. Itt is voltak halmozók, egy horgász „hárombotozott”, hárman méreten aluli halat csúsztattak szákjukba. Ketten buktak le azzal, hogy a megengedettnél több halat zsákmányoltak, egyikük jó szívvel el is ajándékozott a prédából.
S hogy lehet-e még fokozni az arcátlanságot? Igen, lehet! volt olyan pecás, aki a fogási naplóba be nem írt, méreten aluli, ráadásul a napi kvótát meghaladó számú hallal kívánt hazatérni.
A 2018-as esztendőben tizenegyen voltak olyanok, akik a horgászati szabályok megsértésénél tovább mentek és bűncselekmény miatt jártak el velük szemben tettenérést követően a rendőrök. A tiltott eszközök és módszerek széles tárházát vonultatták fel, így voltak halászhálóval, sorhoroggal, varsával és szigonnyal orvhalászók, de gereblyézőket is tettenértek halőreink.
A behúzás szabályait tizenhárom esetben sértették meg a horgászok.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink