Sötétzöld vágyálmok kontra valóság – a kamara szerint nem finanszírozható a Green Deal

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor
Az európai agrárszervezetek – köztük a magyar agrárkamara – azt várják el az EP-képviselőktől, hogy az Európai Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia ügyében se a sötétzöld álmok mentén szavazzanak.

A napokban nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament az Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége című jelentést, amely meghatározza az EP mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját. A jelentést a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége), az európai agrárium szereplőit tömörítő szervezet maximálisan támogatja, az világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg. A COPA-COGECA, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is határozottan kéri az EP-t, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről szóló közelgő szavazások során legyen következetes, és az elfogadott jelentéshez hűen szavazzon – írja közleményében a NAK.

A jelentés az európai gazdatársadalom előtt álló összes alapvető problémával foglalkozik, továbbá

olyan előremutató politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság agráriummal kapcsolatos stratégiáiban.

Ilyen

  • az elöregedő agrárium generációs megújulására helyezett hangsúly,
  • az agrárinnováció,
  • az új termesztési technikák,
  • a műtrágyákkal és az öntözéssel kapcsolatos stratégia,
  • a fehérjeterv és
  • az állattenyésztés szerepének kérdése.

A jelentés a zöld-agrárátállással kapcsolatos ambíciók koherenciáját is taglalja, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretek között nem biztosítható a hatástanulmányokkal nem is megalapozott mezőgazdasági Green Deal finanszírozása, fenntarthatósága. Foglalkozik továbbá a Green Deal és az Európai Unió kereskedelempolitikájának összhangba hozásával, amire az agrárszervezetek szerint a két stratégia nem fordít kellő figyelmet. A jelentés rámutat és kiegészíti a Zöld Megállapodás hiányosságait, és a megvalósíthatatlan sötétzöld álmoknál értelmesebb és fenntarthatóbb keretet javasol az európai mezőgazdasági ágazat számára.

Az EP képviselőinek a jelentésben szereplő logikus érvekhez hűnek kellene maradniuk akkor is, amikor az Európai Bizottság olyan javaslatokat próbál keresztülvinni, mint például a növényvédő szerek, műtrágyák használatának radikális korlátozása, amelyek ellehetetlenítenék a mezőgazdasági termelőket – írja közleményében a NAK.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink