Rekord részvétel az agrárkamarai választáson

Forrás: Győrffy Balázs facebook
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2022. május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, az előzetes, nem hivatalos adatok szerint mintegy 79 ezren adták le voksukat. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és 17 szövetségese minden eddiginél nagyobb felhatalmazást kapott.

A 2022. május 20-i kamarai választáson a megyei küldöttgyűlési küldöttlistákra szavaztak a kamarai tagok. Szavazni országszerte 361 szavazási körzetközpontban lehetett. A szavazásra jogosult kamarai tagok közül 79 ezren járultak az urnákhoz. A kamarai tagok a mostani választáson minden eddiginél nagyobb felhatalmazást adtak a megyei küldöttjelölti listákat állító Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ), valamint az őt támogató 17 szakmai szervezetnek. A MAGOSZ és szövetségesei listájára leadott szavazatok száma közel kétszer annyi, mint 2017-ben, és ötször annyi, mint 2013-ban.

A 18,5 százalékos részvételi arány az Európai Unióban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel.

A választások eredményének hivatalos – jövő hétfői – megállapítását követően, 2022. június 13-17. között lesznek a megyei alakuló küldöttgyűlések. Az országos alakuló küldöttgyűlést pedig 2022. július 7-én tartja a kamara.

Hazánkban egy egységes, az agrár- és élelmiszergazdaság, illetve a vidékfejlesztés valamennyi szereplőjét összefogó agrárgazdasági kamara működik, az összes jelentős ágazati szakmai szervezettel szoros kapcsolatban. A NAK megkerülhetetlen társadalmi, gazdasági és piaci tényező, a kamarai választásokon az eddig elvégzett eredményeket is elismerték a voksukat leadó tagok.

Ma 79 ezren tették le voksukat a magyar agrárium, élelmiszeripar jövője mellett. A mostani választásokon demonstrált erő révén a kamara a jövőben még hatékonyabban tudja képviselni az ágazat érdekeit – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink