Őstermelőket ellenőriz az adóhivatal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 15-től kezdve az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében vizsgálatokat kezdett meg.

Az ellenőrzések elsősorban a személyi jövedelemadó bevallásokban kötelezően feltüntetendő támogatások, illetve a felvásárolók által részükre kifizetett tényleges ellenértékek összegére, a járulékalap helyes megállapítására, továbbá a fizetendő egészségügyi hozzájárulás összegére és a személyi jövedelemadó adókedvezményre való jogosultság meghatározására irányulnak.
A NAV továbbá kiemelten ellenőrzi továbbra is a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítését is. A mezőgazdasági őstermelők által foglalkoztatott alkalmazottak szabályszerű bejelentését munkaviszonyban való foglalkoztatás esetén a NAV által rendszeresített T1041-es nyomtatvány, egyszerűsített foglalkoztatás esetén a T1042E nyomtatvány benyújtásával, illetve telefonon a 185-ös hely tarifával hívható telefonszámon is meg lehet tenni. A bejelentés teljesíthető továbbá az erre a célra a NISZ Zrt. által fejlesztett „Egyszerűsített foglalkoztatás” alkalmazással is, amely mind Android, mind pedig IOS rendszeren keresztül elérhető.
További kérdések felmerülése esetén kérjük, keressék fel a NAV illetékes megyei ügyfélszolgálati irodáit.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink