Növekedési pályán az agrárium első „élő laboratóriuma”

2020. január 16. - Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Az ÖMKi idén év elején öt új kutatóval erősít, kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti, és továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében. 2020-tól az ökogazdákat és az áttérőket támogató szaktanácsadási hálózat központi szervezési feladatait is ellátja.

2019-ben kiemelkedő lehetőséget kapott a magyar gazdák itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózata, amelyet nyolcadik éve fejleszt az ÖMKi: a 2017-ben OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal elismert on-farm projekt az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023 közepéig tovább bővülhet. A folyamat részeként az ÖMKi öt új kutatóval erősítette csapatát, akik részben az on-farm hálózat meglévő témáihoz – talajminőség, tápanyag gazdálkodás, digitális agrárium, diverzifikáció – kapcsolódnak, de a bővülésnek köszönhetően az ÖMKi kutatási tevékenysége a jövőben az állattenyésztésre is kiterjed.

Az ÖMKi on-farm projektjén kívül is tudásátadással, agroökológiai módszerek közvetítésével támogatja a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket. Az agrárium ökológiai pályára állításáért 2011 óta dolgozó szervezet 2020-tól a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátja. Az ÖMKi célja, hogy a támogatott szaktanácsadói tevékenység megszervezésével az ország minél több régiójában legyen olyan tanácsadó, aki az ökológiai gazdálkodásra való áttérés mellett döntő gazdáknak megfelelő segítséget tud nyújtani.

FOTÓ: ÖMKi

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a sokszínű, fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért. Ennek részeként 2019-ben az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból az ÖMKi a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományozott. 2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban, amelyek közül tavaly került először országos kereskedelmi forgalomba a kiválasztott máriapócsi, mátrafüredi és gyöngyösi tájfajta. Az idén két új tájfajtával – ceglédi, tolnai – bővül a kínálat, és az egyik legnagyobb diszkont áruházlánc mellett átvevőpontokon is megvásárolhatók lesznek az öko palánták.

Az ÖMKi, mint az ágazati szereplőket összekötő, a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését menedzselő „élő laboratórium” – 2015-től zajló kutatásai eredményeként – 2019-ben két sikeres egyeztetést is szervezett kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért. A szervezet 2020-ban is folytatja ezt a munkát a kedvező beltartalmi értékkel rendelkező, és a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz is alkalmazkodó alakor és tönke tájfajtákkal, és – a paradicsomokhoz hasonlóan – a tájfajta ősgabona liszt forgalomba hozatalát is tervezi.

A hazai agrárium első „élő laboratóriuma” szakmai érdekképviselettel is dolgozik azért, hogy naprakész tudást közvetítsen a fenntartható élelmiszergazdaságról és minél több magyar biogazdálkodót be tudjon kapcsolni a nemzetközi szakmai véráramba. 2020-ban immár kilencedszer az ÖMKi szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, március elején pedig ágazati konferenciát szervez Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek. (ÖMKI)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink