Nemzetközi életműdíjjal ismerték el Fertő Imre tudományos munkáját

Fertő Imre kimagasló tudományos munkáját a nemzetközi Agricultural Economics Society Kutatói kiválósági életműdíjjal ismerte el.

Az agrárgazdaság terén folytatott több mint három évtizedes kiemelkedő tudományos munkájáért, valamint a nemzetközi Agricultural Economics Society (AES) tevékenységéhez való aktív hozzájárulásáért az AES Kutatói kiválósági életműdíjában részesült Fertő Imre, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) főigazgatója.

Fertő Imre az agrárgazdaságtan kiemelkedő nemzetközi kutatója. Jelentős mértékben hozzájárult a piacgazdasági átmenet és az EU-csatlakozás mezőgazdaságra, azon belül különösen a magyar mezőgazdaságra gyakorolt hatásának megértéséhez. 1989-ben szerzett diplomát a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Magyar Tudományos Akadémián és a Newcastle-i Egyetemen doktorált. 2020-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Jelenleg a KRTK főigazgatója, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának vezetője.

Fertő Imre termékeny író, rendszeresen publikál az agrárgazdaságtan vezető folyóirataiban, köztük az AES által kiadott Journal of Agricultural Economicsban. Aktív tagja az Európai Agrárközgazdászok Szövetségének (European Association of Agricultural Economists, EAAE), valamint társszerkesztője a Eurochoicesnak, amely az AES és az EAAE szervezeteknek a tudás és a megértés közvetítésére irányuló küldetését támogatja az agrárgazdaságtan területén.

Kiváló előadóként, rendezvényszervezőként és elkötelezett oktatóként sikerült a kelet-európai agrárközgazdászokat teljes mértékben bevonnia az AES rendezvényeibe. Határozott meggyőző erővel párosuló csendes személyiségével, példamutatásával biztos pontot jelent a tudományos kutatás és integritás értékeinek fenntartásában.

A Közgazdságtudományi Intézet tavaly készített a kutatóval egy mélyinterjút, ami itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink