Nem született döntés az ukrán gabona okozta belső piaci válság elhárításáról

Fotó: Soós Lajos / MTI
Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

A tárcavezető az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa ülésének szünetében közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját.

Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat. A közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – mondta Nagy István.

Emlékeztetett: öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője a múlt héten kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.

A miniszter elmondta: további tárgyalásokra van szükség arról, hogy az unió által ajánlott öt termék, a búza, a repce, a kukorica, a napraforgó, valamint a napraforgóolaj mellett milyen további termékekre terjedjen ki az importtilalom.
Közölte továbbá, Magyarország garanciákat szeretne arra vonatkozóan, hogy a tilalom december végéig érvényben maradhasson. Arra vonatkozóan, hogy az unió 100 millió eurós alapot hoz létre az érintett gazdák megsegítésére, Nagy István azt mondta: arról is tárgyalások folynak, hogy az összeget miként lehet bővíteni. Szavai szerint megoldást kell találni arra is, hogy az ukrán gabona eljusson a hagyományos piacaira, illetve a rászoruló országokba.

Csak akkor fog helyreállni a belső kereskedelmi lánc, csak akkor fog működni a piac, ha ismét használható lesz az ukrán gabona hagyományos útvonala – hangsúlyozta. Ennek érdekében Magyarország javaslata, hogy a tranzitszállítást támogassa az Európai Unió – közölte.

Magyarország mindaddig tárgyalni fog, amíg megnyugtató megoldás nem születik, amely szavatolja a magyar gazdák biztonságát és az elszenvedett károkért térítésben nem részesülnek – tette hozzá Nagy István.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink