Ne legyen para, ha csíp a paradicsom!

Kutatók szerint a génmódosítási technológiának köszönhetően hamarosan megjelenhetnek az étlapokon a csípős paradicsomok –írja a Guardian.

Nem újdonság ez az irány, hiszen kutatók már eddig is igyekeztek megváltoztatni a kivi színét vagy módosítani az eper ízét.

Brazil és ír kutatók szerint a csípős paradicsomból majd kapszaicint lehet kinyerni különböző oldatokhoz, érzéstelenítőkhöz, fogyasztószerekhez vagy rendőrségi könnygázhoz.

A kutatás szerint a csilipaprika munkaigényesebb, és nehezen kezelhető a zöldség merevsége miatt, ezzel szemben a paradicsomhozamok magasak, a kapszaicinoidokat költséghatékonyabban tudnák elkészíteni.

A paradicsom és a chilipaprika ugyanis egy közös ősből alakult ki, de körülbelül 19 millió évvel ezelőtt szétváltak. A kapszaicinoidok előállításához szükséges gének még mindig megtalálhatóak a paradicsomban, de nem aktívak. A kutatók most azon dolgoznak, hogy az év végére közelebb jussanak a gén beindításának módszeréhez.