Ne égjen!

2019. március 1. – A mai naptól hazánk öt újabb megyéjében lép életbe a tűzgyújtási tilalom a korábban korlátozás alá vont területeken kívül, így immár összesen 12 megyére szól a korlátozás.

 

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy az illetékes hatóságok a tűzgyújtási tilalom elrendelését
• Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében változatlanul fenntartják, továbbá
• 2019. március 1-jétől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is kiterjesztik.
Ennek értelmében a megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.
A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.
A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.
Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.
A tűzgyújtási tilalomról és az erdőtűz megelőzésről sok hasznos információt www.erdotuz.hu weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink