NAK: el kellene felejteni az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodást

Forrás: Getty Images
Súlyos következményei lehetnek az Európai Unió mezőgazdaságára a Mercosur államokkal kötendő kereskedelmi egyezménynek, amely már idejétmúlt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA.

Ismét napirendre került az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur államok között létrejövő kereskedelmi megállapodás. Az Európai Tanács spanyol elnöksége elkötelezett amellett, hogy keresztülvigye a megállapodást, ahogyan a közelgő EU-Latin-Amerika csúcstalálkozón is kiemelt helyen szerepel az egyezmény ratifikálása. Az európai mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA a minap ismét hangot adott az egyezménnyel kapcsolatos aggályainak – emlékeztetett közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az Argentínát, Brazíliát, Paraguay-t és Uruguay-t tömörítő országcsoport és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló elvi megállapodást még 2019. június 28-án Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke alatt kötötték meg. Az azóta eltelt időben azonban olyan változások történtek a világban, amelyek alapvetően megkérdőjelezik az egyezmény létjogosultságát. A megállapodás nem veszi figyelembe azokat a változásokat és kezdeményezéseket, amelyek az EU Green Dealből erednek. Ugyanígy nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság napjainkban működik, a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően.

Egyetértünk a COPA-COGECA véleményével a Mercosur kereskedelmi megállapodásról, amely szerint az egy elavult megállapodás, amely messze van a Farm to Fork törekvéseitől – hívta fel a figyelmet a NAK. A bizottság túlságosan ambiciózus megközelítése nem csak nekünk, európai gazdáknak nehezíti meg a helyzetünket, hanem kereskedelmi partnereink szemében is irreálisnak tűnik.

A mezőgazdasági érdekképviseletek aggályait tovább növelte Lula, brazil elnök korábbi kijelentése is, a politikus ugyanis az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.

Úgy tűnik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében a Bizottság kész szemet hunyni a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatás és a negatív megítélés felett, amikor a következő európai választásokra készülünk

– mutatott rá a NAK.

A mezőgazdaságot érintő szabályozási kezdeményezések tucatjairól gyors ütemben folynak a tárgyalások Brüsszelben. Ezek néhány éven belül tényleges hatást fognak gyakorolni gazdáinkra és szövetkezeteinkre. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az EU nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink