Nagy István ismét bevezetné a kvótákat az ukrán agrártermékekre

Forrás: Getty Images
Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter.A tárcavezető szerint ugyanis az EU továbbra is nyitva hagyná a határokat az ukrán agrártermékek előtt.

Nagy István leszögezte, hogy elfogadhatatlan az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) jelen formájában történő meghosszabbítása 2025 júniusáig. Mint ismert, ez a szabályozás teszi lehetővé Ukrajna számára a korlátok nélküli kereskedelmet, jelentős hatást gyakorolva ezzel az EU mezőgazdasági szektoraira.

A miniszter szerint módosítani kell a szabályozást és védintézkedéseket bevezetni az európai agrár és élelmiszeripar védelmében. Amíg ez nem történik meg, a magyar kormány saját hatáskörben a határokat lezárva védi meg a magyar termelőket és fogyasztókat egyaránt – nyomatékosította.

Ki kell mondani, hogy

az Ukrajnából érkező import veszélyezteti az agrárágazatok stabilitását és a termelők jövőjét

– mondta a miniszter.

Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta az EU piacaira érkeznek, jelentős zavarokat előidézve. Emellett a termelési előírások közötti különbségek versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket.

Az uniós piacon leginkább versenyhátrányba került termékpályák európai képviselői attól tartanak, hogy ha marad a jelenlegi ATM-mechanizmus Ukrajnával, akkor a gabonaféléket, olajos magvakat, baromfihúst és tojást termelők, valamint a cukorágazat szereplőinek a túlélése lesz a tét. A gabonapiac Európa-szerte beszűkült, néhány helyen teljesen le is állt, ez pedig a készletek növekedését, egyben tárolási problémákat okoz.

A szakmai érdekképviseletek adatai szerint tavaly november elejéig az uniós baromfihús-importja meghaladta a 204 ezer tonnát, ami 51 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen a kategórián belül a fagyasztott áruk behozatala 37, a friss hús importja pedig 85 százalékkal növekedett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink