Csúcsra jár az ukrán gabonaexport

A háború kitörése óta a lenagyobb mennyiségben exportált gabonát és olajos magvakat Ukrajna idén áprilisban – közölte a Nagy-Britannia Védelmi Minisztérium az X közösségi oldalon írt bejegyzésében. Ez azt bizonyítja, hogy Ukrajna képes egyoldalúan, segítség nélkül exportálni a fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül.

A fekete-tengeri kikötők átbocsátása szinte biztosan a legmagasabb havi exportvolument biztosított, mint a konfliktus bármely más időszakában, beleértve a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés (BSGI) keretében elért mennyiséget is.

2024 áprilisában mintegy 5,2 millió tonna gabona- és olajos mag hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, szemben a BSGI keretében 2022 októberében elért 4,2 millió tonnás csúcsértékkel.

Ukrajna tengeri folyosója megközelítőleg 1600 hajó tranzitját és összesen 45 millió tonna áru exportját tette lehetővé 2023 augusztusi indulása óta. Ennek zömét a mezőgazdasági export tette ki, amely kilenc hónap alatt több mint 30 millió tonnát tett ki. A többi főként vasérc- és acéltermékek, amelyeket korábban a BSGI alatt nem lehetett tengeri úton exportálni.

„Összességében ez támogatja Ukrajna gazdasági fellendülését 2024-ben” – jelentette a brit intézmény.

Ukrajna gabonaexportja a globális gabonaexport körülbelül 9,7 százalékát teszi majd ki 2023 júliusa és 2024 júniusa között. Míg a mezőgazdasági export szinte biztosan a fekete-tengeri kikötőktől függ, amelyek mennyisége körülbelül 78%-a, miközben más útvonalak továbbra is használatban vannak.

A közelmúltban az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek, például a gabona vámmentes behozatalát, de védővámokat vet ki, ha az import meghalad egy bizonyos szintet. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról.

Ukrán termőföldek: most már a tulajdont is megszerezhetik a nagy cégek

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink