Moldovai agrártermékek jöhetnek szabadon az uniós piacra

Forrás: Getty Images
Ideiglenesen liberalizálta hét moldovai mezőgazdasági termék kereskedelmét az Európai Tanács, aminek köszönhetően megduplázódhat a Moldovából érkező agrártermékek mennyisége.

Rendeletet fogadott el Tanács, amellyel ideiglenesen liberalizálta hét olyan moldovai mezőgazdasági termék kereskedelmét, amelyek egyelőre még nem élveznek teljes körű liberalizációt. Ezek a termékek a következők: paradicsom, fokhagyma, csemegeszőlő, alma, cseresznye, szilva és szőlőlé. Ez azt jelenti, hogy Moldova egy éven keresztül legalább megkétszerezheti az e termékekből vámmentesen az Európai Unióba exportált mennyiséget.

Az indoklás szerint az EU nem nézheti tétlenül az Ukrajna elleni orosz agresszív háború Moldovára gyakorolt hatásait. A még nem teljesen liberalizált mezőgazdasági termékekre kivetett vámok feloldásával Moldova ezentúl legalább kétszer akkora mennyiséget exportálhat vámmentesen ezekből a termékekből az Európai Unióba. E rendkívüli intézkedésekkel az EU elmélyíti a Moldovával fennálló kereskedelmi kapcsolatait, és jelét adja, hogy támogatja a moldovai gazdaság stabilizációját.

A háborúja pusztító hatást gyakorol Ukrajnára és a Moldovai Köztársaságra. Ez kedvezőtlenül érinti Moldovának a világ többi részével folytatott kereskedelmét, ugyanis exportjának lebonyolításához nagymértékben igénybe veszi az ukrán infrastruktúrát, továbbá nagyrészt megszűnt számára az ukrán, orosz és belarusz piacra való bejutás lehetősége – szól a Tanács érvelése.

A határozatot a hatálybalépését követően egy évig kell majd alkalmazni hét olyan, Moldovából származó mezőgazdasági termékre, amelyeknek az Unióba irányuló exportjára jelenleg még vámkontingensek vonatkoznak. Az ideiglenes kereskedelemliberalizációs intézkedések az érintett termékek kivitelét az Unióba fogják terelni.

A rendeletet július 5-én az Európai Parlament is elfogadta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink