Mezőgazdasági műanyaghulladék-feldolgozó üzemet adtak át

Új technológiával dolgozza fel a mezőgazdaságban keletkezett műanyag-hulladékot a Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásában készült üzem.

Az üzem átadásán Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a nemesvámosi üzemben alkalmatptt technológia új szemléletet honosít meg az agráriumban, amelynek lényege, hogy nem szennyezi a környezetet, hanem fejleszti azt.

Nemesvámoson a mezőgazdaságban használatos műanyag fóliahulladék felhasználásával készült termékeket gyártanak, így mentesítik a környezetet a szennyeződéstől, egyben hatalmas lépést tesznek a körforgásos gazdaság megvalósítása felé

– emelte ki a miniszter. A technológiát Csatári László, a Jager Csoport tulajdonos ügyvezetője fejlesztette ki. Ennek segítségével a felhasznált műanyag tisztítása és az ezzel járó környezetszennyezés nélkül készítenek új termékeket.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy országszerte már mintegy száz begyűjtő ponton adható le a mezőgazdaságból származó műanyag hulladék. Nagy Lajos, a Green Csoport tulajdonos ügyvezetője ismertette: a két cég együttműködése során a Jáger Csoport ügyvezetője által kifejlesztett agglomerációs technológiát a Green Technológia Kft. honosította meg a mezőgazdaságban. Az új technológia lehetővé teszi, hogy – ellentétben a korábban használt módszerekkel -, szennyezést hordozó műanyag termékeket is felhasználjanak az agglomerátum gyártása során – közölte.

A műanyag hulladék újbóli felhasználásával olyan termékeket állítanak elő, amelyeket szintén a mezőgazdaságban tudnak alkalmazni. Mintegy 15 különböző terméket állítanak elő az üzemben, köztük csöveket, mezőgazdaságban használatos hálót, munkavédelmi padozatot. Az új csarnok mintegy 600 négyzetméteres, 170 ember dolgozik az üzemben.