Megszületett hazánk állatvédelmi kodexe

Forrás: Vas Népe
Fotó: Unger Tamás
Először a hazai állatvédelem történetében állami és kormányzati szereplők, hatóságok és szakmai szervezetek, a tudomány, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői közös nyilatkozatot írtak alá.

Az Állatvédelmi Kódex egy olyan etikai szándéknyilatkozat, formálódó közösség, amelyhez minden állatokkal foglalkozó, vagy azokról kommunikáló szervezet csatlakozhat, amennyiben szívén viseli az állatok jóllétét, és érdekükben tenni is kész – közölte az ünnepélyes aláíráson Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A rektor hangsúlyozta továbbá, hogy az Állatorvostudományi Egyetem mint a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, örömmel vállalkozott arra, hogy összegyűjtse és közös munkára kérje fel a Kódex elsőkörös aláíróit, vagyis az új közösség alapítóit. A felkért szervezetek készségesen és azonnal csatlakoztak a kezdeményezéshez, ebből is látszik, hogy hiánypótló összefogás született. A résztvevők munkacsoporti egyeztetés során véglegesítették a Kódex szövegét, és együttesen lépnek fel az állatok védelme és a felelős állattartás népszerűsítése mellett. Sótonyi Péter köszönetét fejezte ki a Kódex első aláíróinak, és hozzátette:

egy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködésen nyugvó állatvédelem mellett.

„Állatvédelmi Kódex is egy tökéletes példa arra, hogy a civil szervezetek és az állatvédelem területén dolgozó szakemberek összefogása nagy változásokat eredményezhet az állatvédelem területén. A februárban elindított állatvédelemről szóló társadalmi párbeszéd kérdéseire adott több mint 262 000 válaszból jól kirajzolódott az igény a felelős állattartás népszerűsítésére, amihez nagyszerű alapot ad az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezése is.” – mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Arra buzdított minden állatvédelemmel foglalkozó állami, szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak az Állatvédelmi Kódexhez, lépjenek fel közösen az állatok jóllétét előtérbe helyező szövetség mellett, hiszen közös ügyünk az állatvédelem.

Az elmúlt évben a rendőrség több eljárást is folytatott tiltott állatviadal szervezése bűntett megalapozott gyanúja miatt. Ezen ügyekben több mint 30 fő gyanúsítotti kihallgatására került sor és 100-nál több viadal céljából tenyésztett kutya menekült meg – tájékoztatott Töreki Sándor r. vezérőrnagy bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A haszonállattartás terén az európai állatjólléti jogrendszer a legszigorúbb, de a magyar gazdálkodókra további többletelvárások is vonatkoznak. Mégis, a társadalom egy részében torz kép él az állattenyésztésről, alaptalanul” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette:

„Közös feladatunk a félretájékoztatás megakadályozása, hogy felhívjuk a figyelmet több tízezer magyar gazdálkodó munkájának, állatjóllét terén végzett tevékenységének elismerésére. Fontos továbbá, hogy az EU ezen szabályokat a külső országokból érkező importra is érvényesítse”

– hívja fel a figyelmet a kamara elnöke.

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara arról beszélt, hogy szeretnék azt elérni, hogy az állatvédelem Magyarországon elsősorban és megalapozottan szakmai kérdés legyen és ne érzelmi, hangulati tényezők befolyásolják.

A Kódex szövegét elolvasni és csatlakozni a következő linken lehet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/allatvedelmi-kodex/

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink