Megnevezték az MTA agrártudományi osztályának új tagjait

A Magyar Tudományos Akadémia bemutatta a 2022. évi, 195. közgyűlésén megválasztott új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait.

Az MTA agrártudományi osztályának új tagjai:

HARRACH BALÁZS

Mosonmagyaróváron született 1952-ben. 2016 óta az MTA levelező tagja. Az Állatorvostudományi Kutatóintézet korábbi igazgatója, jelenleg témacsoport-vezetője. Állatorvos, szűkebb szakterülete az állatorvosi virológia. A hazai állatorvosi virológia molekuláris fejlesztésének iskolateremtő egyénisége. Vezetésével adenovírus-gazdaváltásokat, új adenovírusok százait, parvo-, herpesz- és cirkovírusokat fedeztek fel, és megháromszorozták az adenovírus-nemzetségek számát.

Vezetésével a Nemzetközi Vírusrendszertani Bizottság Állati DNS-vírusok és Retrovírusok Albizottsága megháromszorozta a vírustaxonok szintjét, a fajok számát, és bevezette a Linné-féle fajneveket. Alelnöke a Magyar Bioinformatikai Társaságnak, korábban az MTA Bioinformatikai Osztályközi Bizottságának. EU-s konzorciumokban génvektorokat fejlesztettek. Az Acta Veterinaria Hungarica (fő)szerkesztője. Összesített impaktfaktora: 357, független idézetei száma: > 5000 (levelező taggá választása óta: > 3000); h-indexe: 39.

RAJKAI KÁLMÁN LÁSZLÓ

Budapesten született 1951-ben. 2016 óta az MTA levelező tagja. Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének kutató professor emeritusa, szűkebb szakterülete a talajfizika, a vízgazdálkodás és a (növényi) stresszkutatás. Munkacsoportjával a növényi stressztűrés mértékét, a mikorrhiza gombát és szabad földön a gyökéraktivitást mutatta ki az általa kidolgozott gyökérkapacitás-módszerrel (Biosystem Engineering, 2017, 26, 599–605; Plant and Soil, 2020, 449, 423–437).

A talaj víztartó képességének a levegőzött talajfelület nagyságától való függését számítógépes szimulációval mutatták ki, az általa kidolgozott speciális mérési eljárás pedig igazolta (Journal of Hydrology, 2020, 588, 125–131). Jelentős szerepet vállal a tudományos utánpótlás nevelésében. Levelező taggá választása óta 18 tudományos közlemény szerzője, köztük három D1 és hat Q1 minősítésű. Közleményeire 1178 független hivatkozás érkezett, h-indexe: 18.

SZENDRŐ ZSOLT

1947-ben született Gödöllőn. 2016 óta az MTA levelező tagja. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professor emeritusa. Az MTA Agrártudományi Osztályának osztályelnök-helyettese, több bizottság tagja. Szűkebb szakterülete a kisállattenyésztés, azon belül a nyúltenyésztés (szelekció, tartás, viselkedés és állatjóllét, reprodukció, hústermelés és húsminőség). Levelező taggá választása óta 8 D1-es, 11 Q1-es és 10 Q2-es közleménye jelent meg. Vezetésével fontos megfigyeléseket tettek a nyulak tartásának az állatjóllétre gyakorolt hatásáról.

Megállapították, hogy szelekcióval hatékonyabban lehet a zsírtartalmat növelni, mint csökkenteni. Több gyógy- és fűszernövény kedvező hatását kimutatták a termelésre és a húsminőségre. Vizsgálták a hőstressz hatását a nyulakon. Bebizonyították, hogy már a fiatal szopósnyúl is képes szilárd takarmányt fogyasztani. Scopus-hivatkozásainak száma évente 100 és 250 közötti, h-indexe 19. Vezetésével 15-en szereztek PhD-fokozatot. Tanítványai és munkatársai közül négyen az MTA doktorai, öten egyetemi tanárok lettek

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink