Meghatározó gazdasági szereplők a MATE Rektori Tanácsadó Testületében

Forrás: MATE
Megtartotta első ülését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rektori Tanácsadó Testülete. Az ülésen elhangzott, hogy a gödöllői fejlesztések révén, 6-7 év alatt, a rendelkezésre álló több száz hektár területen megduplázható az oktatási kapacitás.

A tanácsadó testület tagjai Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója, Csikai Miklós, az Árpád Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fazekas Sándor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Szabó László, a Mediaworks Zrt. vezérigazgatója, Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója és Zászlós Tibor, az Agrárkamara alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a MATE honpapjának beszámolója szerint elmondta, gyakorlatorientált agrárfókuszú intézmény vezetőjeként természetesnek tartja, hogy támaszkodni kíván azok véleményére is, akik a gazdasági és a társadalmi élet meghatározó posztjain dolgozva készek segíteni az egyetem céljainak elérését. Emlékeztetett rá, hogy korábbi, dékáni tisztségében is létrehívott hasonló informális testületet.

A hosszú előkészítést követően, nagy hagyományokkal rendelkező intézmények integrációjával létrejött MATE a hazai agrárkutatás és -oktatás 75-80 százalékát reprezentálja. A rektor arról is beszélt, hogy az agrár-felsőoktatás nem követte az elmúlt 15 év mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlődését, szétnyílt az olló a két terület között. Annak érdekében, hogy az egyetem a gyakorlat igényeinek megfelelő szakembereket bocsásson ki, át kell alakítani az oktatás tartalmát és formáját is. Ezzel párhuzamosan korszerű, vonzó infrastruktúrát kell létrehozni.

E sokoldalú modernizáció költségeit azzal az elvárással finanszírozza a magyar kormány, hogy a MATE-nak egy központi campusa legyen, Gödöllőn. Eszerint készülnek fejlesztési tervek, amelyek megvalósításával, 6-7 év alatt, a rendelkezésre álló több száz hektár területen megduplázható az oktatási kapacitás. A rektor elmondta, hogy az egyetem csak úgy tudja megvalósítani céljait, ha biztosítja annak anyagi és személyi feltételeit. A kormánnyal kötött költségvetési megállapodás megkétszerezte a működés anyagi forrásait. A közeljövőben nagyon jelentős bérrendezés történik, s a MATE vonzó életpályamodellt fog kínálni a dolgozóinak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink