Már ráállt a hatóság az ukrán importgabona szigorú vizsgálatára

Forrás: Getty Images
Az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzése keretében eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat – közölte Nagy István agrárminiszter.

„Az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, hogy megvédjük a magyar gazdák érdekeit” – mondta Nagy István. A miniszter emlékeztetett: Brüsszel továbbra is tétlenül nézi, hogy az eredetileg szolidaritási folyosón Észak-Afrikába és a Közel-Keletre szánt ukrán gabona Európában ragad, komoly piaci zavarokat okozva ezzel. Mivel az ukrán gazdák alacsony termelési költségekkel, az Európai Unióban nem használt termelési gyakorlatokkal állítják elő ezt a gabonát, így az nyomott áron érkezik térségünkbe. Ez indokolja, hogy az ukrán gabonát szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésnek vetik alá Magyarországon – hangsúlyozta.

Mint emlékezetes, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária már korábban az Európai Bizottsághoz fordult, hogy tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, ám konkrét intézkedést azóta sem javasolt a Bizottság a kialakult helyzet kezelésére.

Nagy István közölte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált ellenőrzések folyamatosan zajlanak.

Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen jogszabályi alapfelelőssége, hogy kizárólag az uniós és a hazai előírásoknak megfelelő alapanyagot használjanak fel.

Ezt is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A tárcavezető leszögezte, hazánk, ahogy eddig, továbbra is minden segítséget és támogatást megad ahhoz, hogy a szolidaritási folyosó megfelelően működjön, és az ukrán gabona eljusson a harmadik országokba és a Közel-Keletre, de a magyar gazdák érdekeit meg fogja védeni.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Ukrajnából nyomott áron érkező méz és baromfihús is a hagyományos exportpiacainkról szorítja ki a magyar termékeket. Hozzátette, Magyarország több tagállammal együtt sürgeti azt is Brüsszelben, hogy egyértelmű eredetmegjelölés kerüljön a méztermékek csomagolására. Európában ugyanis olyan, harmadik országokból származó, rendkívül olcsó méztermékek lepték el a piacot, amelyek kiszorítják a jó minőségű magyar mézet.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink