Magyarok Kenyere: megdőlt a részvételi rekord!

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében 2018-ban minden eddiginél több, összesen 4600 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. Az idei kezdeményezés az eszéki adományozóünnepséggel ért véget.

Idén immár nyolcadszor indult útjára a „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. Az idei program zárásaként ünnepélyes adományozóünnepséget tartottak 2018. november 23-án Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban. A programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetői, Jakab István és Győrffy Balázs, valamint Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége térségbeli gyerekeknek adtak át adományokat. A program részeként 245 horvátországi magyar gyermekhez és családjukhoz juttatnak el öt tonna lisztet és 860 kg tésztát a szervezők.

A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2018-ban, a tavalyi 3969 fős rekord is megdőlt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött 565 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 340 tonna lisztet eredményezett, amely közel 80 ezer gyermek ellátását szolgálja.

A Magosz a gazdatársadalmat összefogva, tagságát mozgósítva, a NAK-al együttműködve szervezi a programot, amely mára az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezéssé nőtte ki magát, s amely minden évben tanúbizonyságot tesz arról, hogy a határon inneni és túli magyar gazdák önzetlenül képesek összefogni a nemes célok érekében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink