Ma tartják az Európai Ökogazdálkodás Napját

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
A biotermékek és az ökológiai gazdálkodás előnyeire hívják fel a figyelmet a biomozgalom képviselői Európa-szerte, az őszi napéjegyenlőséggel egyidőben ünnepelt Európai Ökogazdálkodás Napján.

Az Európai Ökogazdálkodás Napján az ökológiai termelést méltatjuk, egy olyan fenntartható mezőgazdasági formát, ahol az élelmiszerek előállítása szoros összhangban történik a természettel, fontos a talajtermékenység, a biológiai sokféleség megőrzése, és a haszonállatok jóléte.

A jeles napot tavaly az Európai Bizottság az ökogazdálkodás kulcsszereplőivel, az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal közösen indította el, hogy széleskörű összefogással népszerűsítse az ökológiai termelést.

„Az Európai Ökogazdálkodás Napja ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. Egyúttal lehetőség arra, hogy áttekintsük az eddig elért szakmai eredményeket és a jövőbeli célokat, az érdeklődőket pedig szélesebb körben tájékoztassuk a biotermelés és az egészséges bioélelmiszerek előnyeiről” – mondta Drexler Dóra, az Ökolófiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője, aki egyben az IFOAM (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.

Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó.

Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30 százalékkal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés

– áll az ÖMKi közleményében. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy a jelenlegi inputanyag válság tovább erősítheti a biogazdálkodás fejlődését, mivel az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest. Az ökológiai termelési mód ugyanis kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és kémiai növényvédőszerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.

Az EU-ban a Közös Agrárpolitika (KAP) továbbra is kulcsfontosságú eszköz az ökológiai gazdálkodásra való átállás, valamint az öko szaktanácsadás támogatásában. Az uniós cél, hogy 2030-ra a bioterületek aránya elérje a mezőgazdasági területek egynegyedét. Magyarországon a 10 százalékos területi részarányt célozták meg a szakemberek 2027-ig. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. A további 4 százalékos növekedéshez pedig minden adott, hiszen 2015 óta több mint duplájára emelkedett a bio művelésű területeink nagysága, 2025-ben pedig újabb ökológiai gazdálkodási pályázat nyílik meg a termelők számára.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink