Lerövidíthető a húshasznú kérődző fajok felnevelési időszaka

2020. június 30. – A pályázati forrással is támogatott fejlesztéssel jelentősen növelhető a szarvasmarha és juhágazat költséghatékonysága, a vágóalapanyag előállítása rövidebb idő alatt, jobb takarmányhasznosítási mutatókkal, kevesebb gyógyszerfelhasználás mellett valósítható meg.

Innovációs projekterk támogatására több mint százmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az UBM Feed Kft. A kutatási projektük elsődleges célja olyan liofilizált bendőfolyadék alapú termék fejlesztése, melynek használatával lerövidíthető a húshasznú kérődző fajok felnevelési időszaka, az előgyomrok fejlődésének stimulációja révén. A projekt során elvégzett kutatások és vizsgálatok eredményeként kifejlesztésre kerülő termék, melyhez hasonló jelenleg nem áll rendelkezésre a piacon, eszközül szolgál az intenzív termelési rendszerekben a fiatal kérődző állatok előgyomraiban a kérődzés kifejlődéséhez, a folyamathoz elengedhetetlenül szükséges mikroszervezetek mielőbbi megtelepedéséhez.
A termék alkalmazásának köszönhetően megelőzhetőek a takarmányozási és tartási anomáliákból eredő emésztőszervi kórformák, melynek köszönhetően jelentősen csökkenthető az antibiotikum-felhasználás mértéke a tejtáplálás időszakában. Csökkenthető a választás okozta stressz következtében a fejlődés visszamaradásának mértéke. A későbbiekben pedig a termék terápiás céllal alkalmazható a már kérődző, aktív bendőfermentációval bíró idősebb, avagy felnőtt egyedek körében, amikor is alimentáris eredetű, az emésztőszervrendszert érintő bántalmak heveny klinikai tünetekben manifesztálódnak.

Az UBM Feed Kft. 2005. óta végzi sikeresen tevékenységét a takarmány-üzletágban, mely teljes mértékben lefedi a takarmány gyártását és kereskedelmét. A korszerű takarmányozás érdekében folyamatosan fejleszti tevékenységét, laboratóriumi hátterét, valamint az eddigi kutatómunka során szakértő munkatársaival jelentős tudásbázist épített ki. Jelen projekt is egy fontos mérföldkő a vállalkozás életében, hiszen a fejlesztés alkalmazásával egy újabb lépést tesznek azért, hogy fenntartható módon legyenek előállíthatóak a humán-élettani szempontból biztonságos (szermaradékoktól mentes) és kedvező hatású kérődző állati termékek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink