Lengyel gazdák két német határátkelőt blokkolnak

Lengyel gazdálkodók hétfőn blokkoltak két határátkelőt Németországgal – közölte a Reuters a helyi rendőrségre hivatkozva, miközben az Európai Unió környezetvédelmi szabályozása és az olcsó import elleni tiltakozások végigsöpörnek az egész közösségen.

A mezőgazdasági termelők Lengyelországban és szerte az EU-ban a klímaváltozás elleni küzdelemre irányuló uniós Green Deal terv által rájuk vonatkozó korlátozások megváltoztatását akarják elérni, valamint azt, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára ismét vessék ki a korábbi vámokat és mennyiségi korlátozásokat, azokat amelyeket az orosz invázió után elengedtek.

Az Európai Bizottság pénteken engedményeket ajánlott a gazdálkodóknak, miután számos szabály enyhítését javasolta a föld parlagon hagyására vagy a vetésforgóra vonatkozóan. Hétfőn ugyanakkor a lengyel gazdák blokkolták a németországi Swiecko és Gubinek határátkelőt. A helyi rendőrség szóvivője elmondta, hogy a blokádok vasárnap kezdődtek, és a tervek szerint szerdáig tartanak.

Március 20-án Lengyelország-szerte az idei év legnagyobb tiltakozó akciójára készülnek a gazdák

A lengyel gazdálkodók tömeges tiltakozásokat terveznek szerdára országszerte, nyomást gyakorolva a tisztviselőkre, hogy tegyenek eleget követeléseiknek. Különösen sérelmezik az EU-n kívüli ukrajnai gazdálkodókkal szembeni versenyhátrányt, ami amiat adódik, hogy szemben az uniós gazdákkal, ők nem kell megfeleljenek a szígorú követelményeknek és így olcsó importtermékekkel árasztják el az uniós piacokat.

Videón, ahogy Donald Tusk kormánya miatt verik a lengyel gazdákat

Hiába a gazdák év eleje tartó tiltakozássorozata, a múlt héten az Európai Parlament jóváhagyta azt a javaslatot, amely további egy évvel meghosszabbítja az unióba irányuló ukrán és moldáv mezőgazdasági importra vonatkozó behozatali vámok és kvóták ideiglenes felfüggesztését. Az intézkedés következtében 2025. június 5-ig meghosszabbították Ukrajna és Moldova esetében a vámmentes behozatalt. Az eredetileg 2022 májusában elfogadott és 2023 májusában meghosszabbított uniós kereskedelemliberalizációs intézkedések 2024. júniusában jártak volna le.

A szavazás után Győri Enikő fideszes EP-képviselő szégyenletesnek nevezte azt, hogy a magyar baloldal egyes képviselői, így Cseh Katalin és Donáth Anna a magyar gazdák érdekeivel szemben, a Magyarország számára kiemelt fontosságú termékek védelme ellen szavazott. Azt is felháborítónak nevezte, hogy a megfelelő álláspont kialakítása érdekében kezdeményezett plenáris vitának az ötletét hétfőn egységesen elutasították a magyar ellenzék jelenlévő képviselői. Véleménye szerint, ebből az látszik, hogy felelősségvállalás és magyarázat nélkül kockáztatnák a magyar és európai gazdák megélhetését.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink