Vegán menüt írna elő egy brit tanács, kiborultak a helyi gazdák

Forrás: Vas Népe
Fotó: Unger Tamás
Egy brit megyei tanács kitiltaná az étlapról a hús és tejtermékeket, mondván azok hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához és az erdőirtáshoz. A helyi gazdák azonban felháborodtak, hisz szerintük a helyi termelést korlátozza az intézkedés.

A brit gazdák szerint veszélyes üzenetet közvetítenek az Oxfordshire Megyei Tanács rendezvényeiről a hús és a tejtermékek kitiltását célzó tervek. Szerintük a helyi hatóságnak a helyi termékeket kellene támogatnia – tudósított a BBC. A tanács szerint ugyanakkor a lépés az éghajlatváltozás elleni küzdelmük része. A tanács javaslata szerint

az üléseken és rendezvényeken csak vegán ételeket biztosítsanak, és több növényi alapú ételt tegyenek az iskolai ebédmenükre.

Erre azonban tiltakozással válaszoltak a helyi gazdák az oxfordi megyeházánál, hiszen szerintük a helyi termékeket kellene támogatnia a helyi hatóságnak.

Tavaly decemberben a teljes tanács elfogadta a terveket, melyek szerint a hatóság „biztosítani fogja, hogy a tanács által szervezett rendezvényeken és találkozókon felszolgált ételek teljes mértékben növényi alapúak legyenek, lehetőleg helyi élelmiszer-felesleggel rendelkező szervezetektől származó alapanyagok felhasználásával”. A tervek szerint legalább heti két napon növényi alapú ételek lennének elérhetőek az iskolai ebédmenükben is. Az indítvány szerint ugyanis

a globális hús- és tejtermelés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és az erdőirtáshoz.

A lépés tehát része a tanács éghajlatváltozás elleni küzdelemre fordított erőfeszítéseinek. A tüntetésen felszólalók azonban úgy látják, hogy a brit gazdák minőségi, fenntartható élelmiszereket termelnek és az embereknek meg kell adni a választási lehetőséget, hogy mit esznek. A gazdák nem a vegetarianizmus vagy a veganizmus ellen foglalnak állást.

A tanács üzenete azt sugallja, hogy a mi egészséges brit marhahúsunk helyett nyugodtan ehetünk Brazíliából származó avokádót.

– így fogalmazott az egyik elégedetlen helyi gazdálkodó. A központi kormányzat új környezetvédelmi intézkedéseinek és a National Farmers Union környezetvédelmi kötelezettségvállalásának is nagyon fontos része a helyi fogyaszták – fogalmazták meg véleményüket a tüntetők.

Az intézkedések még ebben az évben a munkáspárti, a libdemista és zöld koalíciós tanács kabinetje elé kerülnek jóváhagyásra.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink