Újra nő a kereselet a lengyel alma iránt

Bár problémák vannak a lengyel alma húsának keménységével, a távoli piacokon élénkült a kereslet a lengyel alma iránt.

Bár a lengyel Gala iránti kereslet csúcspontja már régen elmúlt, április elején érdekes módon mégis megélénkült a kereslet az almafajta iránt – írja honlapján a FruitVeB. Ez az élénkülés főleg az exportban jelentkezik, ami azért különös, mert a jelentős minőségi problémák miatt úgy nézett ki, hogy külföldről már nem keresik idén ezt a fajtát. A minőségi gondok a betakarítás előtti és alatti kedvezőtlen időjárási körülményekből erednek, és elsősorban a hússzilárdságot érintik – márpedig a keménység igen fontos, ha Lengyelországtól távol lévő piacokra kell szállítani a gyümölcsöt.

Az exportadatok azonban azt mutatják, hogy a Gala fajtából (elsősorban a csíkos változatokból) még mindig bőven jut külföldi, távoli piacokra. Talán azért is van ez így, mert ebből a fajtából még mindig nagyobb a lengyel készlet, mint tavaly. A WAPA adatai szerint március 1-jén a lengyel Gala készletszintje 55 ezer tonna volt, ami 10 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban. Az európai helyzet azonban egészen más: összesen 200 ezer tonna van raktáron, ami nagyjából megfelel a 2023-as szintnek.

A lengyel Gala iránti nagyobb kereslet, valamint a más európai országokból érkező kisebb konkurencia (az olasz készletek 40 ezer tonnát, a francia készletek pedig 33 ezer tonnát tesznek) végül

a fajta árának kismértékű, de csekély mértékű emelkedését eredményezte.

Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala leggyakrabban a kilogrammonkénti 2,20-2,50 zlotys (200-230 forint/kilogramm) áron kerül forgalomba (a csíkos fajták esetében). Amint az az alábbi grafikonon is látható, ez még mindig a tavalyi árszint felett van.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink