Új szabályok készülnek a tengeri hulladékok csökkentése érdekében

A műanyagokkal kapcsolatos stratégia kidolgozása az Európai Bizottság által 2015. december 2-án elfogadott körforgásos gazdasági csomag szellemében zajlott, melynek részeként 2018. január 16-án elfogadták az első páneurópai stratégiát.

A műanyagokkal kapcsolatos európai stratégiáról szóló 2018. januári Bizottsági közlemény négy területre helyezi a hangsúlyt: a műanyagok újrafeldolgozásával kapcsolatos gazdasági aspektusok és minőség javítása, a műanyaghulladék mennyiségének mérséklése és a szemetelés visszaszorítása, a beruházások és az innováció ösztönzése, valamint a globális fellépés előnyünkre fordítása. Ennek érdekében az egyszer használatos termékkategóriákra külön-külön intézkedéseket irányoz elő. Egyes termékek esetében alacsonyabb fogyasztást céloz meg különböző tagállami intézkedések révén (pl.: italtartó poharak, ételtartó dobozok), míg mások esetében forgalomkorlátozás lép majd életbe (pl.: műanyag szívószálak, tányérok, evőeszközök, italkeverő pálcikák).
A Bizottság fenti irányelvben szereplő javaslatait a társjogalkotó Európai Parlament és a Tanács már megvizsgálta és ideiglenes politikai megállapodásra jutott az elmúlt év végén. Következő lépésként az ideiglenes megállapodást hivatalosan is jóvá kell hagyni, ami majd ezt követően megjelenik az EU Hivatalos Lapjában.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarafontosnak tartja kiemelni, hogy az intézkedések bevezetése nem csak a fogyasztók, a csomagolásgyártók, hanem az élelmiszeripari szereplők tevékenységére is nagy hatással lehet. A hulladék csökkentésének érdekében mindaddig lehet és szükséges előrelépéseket tenni, míg az nem veszélyezteti a legmagasabb élelmiszerhigiéniai követelmények betartását, valamint a nagyobb csomagolási egységek használata összeegyeztethető az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló törekvésekkel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink