Új rendszerrel kezelné az EU az élelmiszer-ellátási láncot érintő válsághelyzeteket

Forrás: Origo
Levonta a koronavírus-válság eddigi tanulságait az Európai Bizottság, és közleményt adott ki arról, mely tényezők segíthetnek az élelmiszerbiztonság megőrzésében egy fokozott kockázati tényezőkkel rendelkező környezetben. Az uniós termelői szervezet ezeket nem vitatja, de a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiában javasolt megoldások számára továbbra sem egyértelműek.

Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete nagyjából egyet értett az Európai Bizottság közleményben kiadott, a koronavírusa koronavírus-válság eddigi tanulságait taglaló értékelésével és üdvözli a javasolt intézményi választ, amely egy vészhelyzeti felkészültségi és reagálási mechanizmus (EFSCM) létrehozására irányul az élelmiszer-ellátási láncot érintő válsághelyzetekre adott válaszlépések jobb koordinálása érdekében. Csakhogy ami a Bizottság által azonosított európai gyengeségeket és függőségeket illeti, a Farm to Fork stratégiában javasolt megoldásokat a COPA és a COGECA továbbra sem tartja egyértelműnek – közölte honlapján a FruitVeB.

Amint azt Ursula von der Leyen elnök asszony a legutóbbi uniós mezőgazdasági kilátásokról szóló konferencián kijelentette, a mezőgazdasági ágazat ellenálló képességének kulcsfontosságú szerepe volt a 2020-as világjárvány csúcspontján. A COPA és a COGECA osztja a Bizottság elemzését az európai szinten hozott intézkedések jelentőségéről, valamint a nemzeti és európai koordináció szükségességéről az előre nem látható válságra adott, időben meghozott és felkészült válaszlépések érdekében. A szervezetek szerint

fontos elkerülni a félretájékoztatást és az egyoldalú nemzeti intézkedések bevezetését, amelyek megzavarhatják a belső piacot, és növelhetik az élelmiszer-ellátási láncra nehezedő nyomást.

A Bizottság, a COPAés a COGECA által javasolt biztonsági válsághelyzetekre való felkészülési és reagálási mechanizmus ötlete szintén alátámasztja a Bizottság kockázatelemzését, tekintettel a növekvő bizonytalanságra, amelyet többek közt az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események és az uniós termelési kapacitásokat is érintő piaci ingadozások okoznak.

A mechanizmus létfontosságú lehet egy olyan időszakban, amikor a világ vezetői a glasgow-i konferencián végzett tárgyalásokat követően felismerik, hogy

át kell térni a fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenálló élelmiszerrendszerekre, figyelembe véve, hogy a mezőgazdaság mennyire sebezhető az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

Amint azt a közlemény is elismeri, Európában vannak bizonyos függőségek és gyenge pontok, amelyekkel foglalkozni kell. Az Európai Bizottság közleménye viszont nem elég pontos e lényeges kérdésben, különösen ami a Farm to Fork stratégia keretében nyújtandó megoldásokat illeti. Ennek a fő stratégiának a tervezetében a Bizottság kiemeli a mezőgazdaság számára rejlő lehetőségeket, ám figyelembe kell vennie azokat a kockázatokat és kényszerítő körülményeket is, amelyekkel ez a stratégia együtt járhat.

A lehetséges hatásokat vizsgáló első, még nem teljes körű tanulmányok máris egyértelmű tendenciákat mutatnak, melyek az EU termelési potenciáljának csökkenése és az egyre növekvő importfüggőség irányába mutatnak. A COPA-COGECA az Európai Parlamentet követve részletes tanulmányt kér a stratégia hatásairól, különösen az ebben a készenléti tervben felvetett néhány kockázati tényező miatt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink