Több ezer kisebbségi gazdát zár ki Biden adósságkönnyítési terve

Forrás: Freepik
A Biden-kormány kárpótlás gyanánt adósságelengedési programot hirdetett az afroamerikai, latin és egyéb kisebbségi gazdálkodóknak az évtizedeken át tartó diszkriminatív hitelezések miatt. Csakhogy a program valójában a gazdasági helyzet alapján tesz enyhítést, így a kedvezményezett farmerek mintegy 15 százaléka esne el az engedménytől.

A Biden-kormányzat több milliárd dollárnyi mezőgazdasági adósság elengedésére irányuló tervének legújabb változata több ezer eredetileg tervezett kedvezményezettet fog kizárni. A Reuters tudósítása szerint az eredetileg kisebbségi gazdálkodókat célzó hitelek jogosultsága változott meg. Az adósságelengedési programot Joe Biden elnök kormánya egyfajta kárpótlásként valósítja meg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által az afroamerikai és más kisebbségi farmerekkel szemben évtizedeken át folytatott diszkriminatív hitelezési gyakorlatért. A gazdák szószólói szerint a program megváltoztatása azzal a kockázattal jár, hogy aláássa a kormány és a kisebbségek közötti, a mezőgazdaságban amúgy is ingatag bizalmat.

Ha a fekete farmerek nem kapják meg ezt az adósságkönnyítést, amit ígértek nekik, az szinte olyan, mintha egy szerződést szegnének meg.

– mondta Cornelius Blanding, a fekete farmereket képviselő Déli Szövetkezetek Szövetségének ügyvezető igazgatója. A kormány először idén áprilisban próbált meg 4 milliárd dollárnyi adósságot elengedni a kisebbségi farmereknek az Amerikai Megmentési Tervről szóló törvény (ARPA) révén. Az USDA több mint 14 ezer afroamerikai gazdálkodónak küldött levelet, amelyben 2,4 milliárd dollár adósságelengedést ígért – derül ki az USDA Mezőgazdasági Szolgáltató Ügynökségének (FSA) adataiból. A fehér farmerek azonban megvétózták a programot, arra hivatkozva, hogy a faji kritériumok alkotmányellenessé teszik az intézkedést. Az új program alapján ugyanis, amely a szenátusban jelenleg kidolgozás alatt álló Build Back Better Act (BBBA), vagyis „építsd vissza jobban” törvényben szerepel,

a gazdálkodók nem a faji hovatartozásuk, hanem a gazdasági helyzetük alapján lennének jogosultak adósságkönnyítésre, viszont csak azoknak a gazdáknak az adósságát enyhítené, akik közvetlenül az FSA-n keresztül kaptak kölcsönt. Így kizárja azokat, akiknek a hivatal által garantált magánhitelük van.

Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezett gazdálkodók mintegy 15 százaléka, azaz 2100 gazdálkodó már nem felelne meg a kritériumoknak. A program azért részesíti előnyben a közvetlen kölcsönökkel rendelkező gazdákat, mert ők általában gazdaságilag nagyobb bajban vannak, mint a garantált kölcsönökkel rendelkező hitelfelvevők – mondta a szenátus mezőgazdasági bizottságának egyik munkatársa. Megjegyzendő, hogy garantált hitel azoknak jár, akik hagyományos hitelre nem jogosultak. Az ilyen hitelek általában háromszor nagyobb összegűek, mint a közvetlen hitelek és az FSA 95 százalékban támogatja ezeket.

A jogosultsági változások mellett a gazdasági mérőszámok használata önmagában is kihagyhat néhány kisebbségi gazdálkodót – mondta egy kongresszusi dolgozó, aki ismeri politika részleteit. Az USDA elutasította a program részleteinek megvitatását, mondván, hogy az a Kongresszus hatáskörébe tartozik, de azt elismerte, hogy a kormánynak megromlott a kapcsolata a kisebbségi gazdákkal. Az USDA faji egyenlőséggel foglalkozó főtanácsadója, Dewayne Goldmon, így nyilatkozott az üggyelkapcsolatban:

Tisztázzuk: sok munkánk van még a bizalom helyreállításában. Az Amerikai Megmentési Terv lehetőséget biztosított erre, de sajnos a bírósági végzések miatt néhány kulcsfontosságú rendelkezés felfüggesztésre került.

A kormány nem fogja megnyerni a pert

A pert Texas északi kerületének amerikai kerületi bíróságán tárgyalják. A nemzetiségi gazdálkodók már évtizedek óta állítják, hogy a szövetségi és helyi FSA-irodák részéről diszkrimináció éri őket a hitelekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés során. Az USDA korábban már rendezett diszkriminációs pereket afroamerikai, spanyolajkú, indián őslakos vagy női gazdálkodókkal, bár a kisebbségi gazdálkodók azzal érveltek, hogy a megegyezések nem voltak megfelelőek. Mindazonáltal, az amerikai kormányzati elszámoltatási hivatal 2019-ben és 2021-ben is megállapította, hogy a kisebbségi gazdálkodók még mindig túl kis arányban részesülnek a mezőgazdasági hitelekből.

Az Igazságügyi Minisztérium még mindig védi a megmentési terv adósságprogramját a bíróságon, de a kormány valószínűleg nem fogja megnyerni ezt az ügyet.

– mondta Jessica Culpepper, a Public Justice vezető ügyvédje, aki az NBFA-t és az Amerikai Indián Gazdák Szövetségét képviseli a perben. Hozzátette, hogy a bíró valószínűleg követni fogja a Hatodik Kerületi Fellebbviteli Bíróság májusi döntését, amely korábban már alkotmányellenesnek ítélt egy másik ARPA-programot, amely faji alapon kívánta elosztani a segélyeket.

A bankszektor lobbizott a hitelek kizárásáért

A garantált hitelek kizárása az új programból a bankszektor lobbizása után történt. Idén április elején az American Bankers Association (ABA), az Independent Community Bankers of America (ICBA) és a National Rural Lenders Association levélben figyelmeztette az USDA-t a banki jövedelmekre gyakorolt „káros következményekre”, ha a garantált hitelportfóliókat hirtelen kifizetnék. A levél szerint ezek a következmények magukban foglalhatják a hitelek kamatbevételének elvesztését, illetve a másodlagos piacokon forgalmazott hitelek prémiumainak elvesztését is.

A BBBA-terv jelenlegi változata szerint a garantált hitelfelvevők továbbra is jogosultak lennének 1,02 milliárd dollárnyi hitelre módosítás keretében, amely magába foglalná a törlesztés vagy a kamatlábak csökkentését az USDA egyik tisztviselője szerint. Zach Ducheneaux, az FSA ügyintézője azonban felszólította a bankokat, hogy biztosítsanak extra rugalmasságot a garantált hitelekkel rendelkező kisebbségi gazdálkodóknak, hisz ők nem kapnák meg a várt könnyítést.

Az önök portfóliójában lévő hitelfelvevők e levél alapján fognak terveket készíteni

– mondta az ügyvezető.

Az FSA legfrissebb adatai szerint a levelet kapó gazdák közel 70 százaléka válaszolt már az USDA-nak, és szeptember végéig igazolta, hogy tartozása pontos volt, de az ügynökség még mindig fogadja az ARPA-programra jogosult gazdák válaszait az USDA egyik tisztviselője szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink