Több évig eltussolta a sertéspestist a tenyésztők szerint a thai kormány

Sorra mennek csődbe a thaiföldi sertéstenyésztők az állatok megbetegedése miatt, miközben rekordot döntött a sertéshús ára. A Thaifölddel szomszédos országokban évek óta szedi áldozatait az afrikai sertéspestis, a thai kormány viszont egészen idáig sosem azonosította a vírust – a gazdák szerint szándékosan.

Thaiföld azon kevés ázsiai országok egyike, ahol 2021 végéig nem volt megerősített afrikai sertéspestis (ASP) kitörés, annak ellenére, hogy a környező országokban tombolt a járvány, és 2018 óta több százmillió sertést ölt meg Európában és Ázsiában. Az ellentmondás politikai konfliktushoz vezetett, hisz sok thaiföldi gazda tapasztalta a betegség jeleit az állományában és felmerült a gyanú, hogy a kormány szándékosan hallgatott – számolt be a Reuters. Eközben a thaiföldi sertéstenyésztők több mint fele ment csődbe, a sertéshús ára pedig rekordot döntött és valószínűleg még hónapokig magas is marad. Az ASP vírusát ebben a hónapban azonosították a thaiföldi Jintana tartományban.

Kizárt, hogy nem tudtak róla. A sertések meghaltak az egész országban … Miért az eltussolás? Mit tehetnek most? Semmi sem maradt.

– háborodott fel az egyik thaiföldi tenyésztő, akinek állományát két évvel ezelőtt pusztította el egy betegség, amelyről azt gyanítja, hogy sertéspestis. A kistermelők 54 százaléka szorult ki az üzletéből a megbetegedések miatt. Egy ellenzéki törvényhozó

éveken át tartó eltussolással vádolta a thai kormányt, bár a mezőgazdasági miniszterhelyettes ezt tagadta, mondván, a hatóságok a korábbi években sikeresen visszatartották a betegséget.

A sertések számának jelenlegi csökkenése a korábbi betegségkitöréseknek köszönhető, nem pedig az afrikai sertéspestisnek Bunyagith Pinprasong, a thai a Betegségellenőrzési és Állategészségügyi Hivatal igazgatója szerint. A kistermelők azonban úgy gondolják, hogy a korábbi figyelmeztetés megmenthette volna a megélhetésüket, és elkerülhető lett volna a sertéshúshiány, amely rekord áremelkedést eredményezett.

Január 11-én 215 baht, vagyis közel 2047 forint volt a sertéshús kilogrammonkénti kiskereskedelmi ára. A magas árak miatt Thaiföldön áprilisig tilos volt az élő állatok exportja. A fogyasztói árak is magasak maradhatnak, mivel a termelés helyreállítása hónapokig eltarthat, ami további terhet ró a sertésveszteségek miatt már amúgy is szenvedő vidéki közösségekre.

Az ASP eset megerősítése óta Thaiföld további 13 tartományának 22 területén azonosították a vírust, és már több mint 400 sertést selejteztek ki, mindet kis gazdaságokban

– mondta Bunyagith Pinprasong, a thaiföldi Betegségellenőrzési és Állategészségügyi Hivatal igazgatója. Hozzátette, hogy a 2019 és 2021 között elpusztult állatokban nem mutatták ki a betegséget.

Mire Thaiföld ebben a hónapban megerősítette az ASP első kitörését, már közel 100 ezer kistermelő semmisült meg. A kistermelői állomány ilyenformán a felére, 1 millió sertésre csökkent, ami az országos állomány 17 százalékos csökkenését eredményezte a tavalyihoz képest.

Miközben a kisgazdaságok küzdenek, Thaiföld legnagyobb élelmiszertermelőjének (Charoen Pokphand Foods) részvényei januárban közel hét hónapos csúcsra ugrottak, és társvállalatuk (Thaifoods Group) részvényei is április óta a legmagasabb értéket érték el. A kisgazdaságok piaci részesedésének további zsugorodása hosszabb távú következményekkel fenyeget az élelmiszerárakra nézve – mondta Kevalin Wangpichayasuk a Kasikorn Research Center munkatársa. A kistermelők fokozatos eltűnése kevesebb szereplőt és kisebb versenyt jelent, ami hatással lesz az árakra.


A thai gazdák sietnek, hogy sertéseiket a Lop Buri-Tha Wung útra vigyék, mivel az árvíz egyre magasabbra emelkedik, 2011. szeptember 27.
Forrás: Bangkok Post Photo, Thiti Wannamontha

Mivel az új állatok felnevelése a hiány áthidalására akár 10 hónapig is eltarthat, ezért a kormány a tervek szerint a kistermelőknek kölcsönöket és új malacokat kínál az újjáépítéshez. A gazdák azonban elvesztették a kormányba vetett hitüket és kételkednek abban, hogy a sertéstenyésztés még mindig megélhetést biztosíthat, legalábbis addig, amíg nem találnak vakcinát.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink