Svájc új szerepeket talált a bernáthegyi kutyáknak

Svájc egyik nemzeti jelképe, a bernáthegyi kutya mind kevésbé láthatta el fő szerepét, az embermentést, ezért új szerepekben vetik be a svájciak.

Svájc új szerepeket talált szeretett bernáthegyi kutyáinak, miután egyre ritkábban használták őket mentőakciókban – írja a Reuters hírügynökség. A bernáthegyi kutyák, Svájc nemzeti szimbólumai közé tartoznak, híresek a hegyi mentőakciókban való felhasználásukról, de ma már más módon is segítik az embereket.

Egy helyi civil szervezet, a Barry Alapítvány 2005-ben vette át a svájci hegyekben a legrégebbi bernáthegyi kutyatenyésztő tevékenységét, segített abban, hogy a híres négylábúak új szerepköröket töltsenek be, terápiás és oktatási kutyákként vetik be őket.

„A bernáthegy ma egy olyan fajta, amely a társadalmi fronton dolgozik” – mondta Zollinger Andrea, az alapítvány szóvivője az olasz és francia határ közelében fekvő Martigny városában lévő kennelek látogatása során a Reutersnek. Hozzátette:

A kutyák kórházakban dolgoznak, idősek otthonában. Segítenek a terápiában részesülőknek, találkoznak gyerekekkel és foglyokkal is. Csódákat művelnek.

A kutyák évente mintegy 600 akcióban vesznek részt Svájc-szerte. Támogatják az autista zavarokkal küzdő és egyéb speciális igényű emberek kezelését, segítik az egészségügyi szakembereket a pszichoszomatikus és pszichoszociális rehabilitációban.

Az elmúlt hónapban 7 bernáthegyi kölyök született a Zollinger által képviselt alapítványnál, ők Barry I leszármazottai. Ez a kutya volt az, amelyik a 19. század elején több mint 40 életet mentett meg a Szent Bernát-hágóban. Utazók krónikái és a Napóleonnal 1800-ban a hágón átkelt katonák történetei segítették terjedni a kutyák hírnevét, mint kötelességtudó, rendkívüli mentőképességű társként.

Manapság az alpesi mentők kisebb méretű kutyák segítségét kérik, amelyeket a bernáthegyiekhez képest könnyebben szállítanak helikopterrel. De Svájc nem kevésbé kötődik kedvenc kutyájához. Egykébkén a Zooplus Kutya Magazin szerint, a mai bernáthegyi kutya nem sok közös vonást örökölt híres elődjétől, a 40 lavina-áldozatot megmentő Barry-től.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink