Súlyos aszály tombol az Ibériai-félszigeten

Forrás: Getty Images
Az Európai Bizottsághoz fordult segítségért a spanyol és a portugál kormány az aszálykárok mérséklése érdekében.

Január és február során a legnagyobb spanyol napilapok több cikkben számoltak be arról, hogy 2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet – írja honlapján a FruitVeB. A spanyol meteorológiai szolgálat, az Aemet adatai szerint már ősszel komoly szárazság jelentkezett, ami januárban tovább súlyosbodott.

Rubén del Campo, az Aemet szóvivője szerint az október elsejével kezdődő spanyol hidrológiai évben

eddig 36 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál.

Az igazi problémát az jelenti, hogy az Ibériai-félszigeten október és április között szokott leesni az éves csapadékmennyiség 75 százaléka. Ha ebben a hét hónapos időszakban nem esik elég eső, állandósulni fog a vízhiány, mivel a spanyol nyarak forrók és szárazak. Sajnos az előrejelzések is további száraz időszakot jeleznek, pedig az alábbi ábrán látható, hogy az aszályhelyzet Spanyolország túlnyomó részén már így is az „extrém” kategóriába esik.

A spanyol és a portugál kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult segítségért. Janus Wojciechowski mezőgazdasági biztos a héten jelezte, hogy keresik az aszálykárosult gazdaságok támogatásának lehetőségeit. A támogatás a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében vagy az EU Szolidaritási Alapján keresztül is érkezhet. A Bizottság számos olyan eszközzel is rendelkezik, ami nem igényel plusz forrást: ilyenek például a mezőgazdasági támogatások korábbi folyósítása, a diverzifikáció alóli átmeneti felmentés, vagy a vidékfejlesztési alap pénzeszközeinek átcsoportosítása.

Maria do Céu Antunes portugál mezőgazdasági miniszter asszony hamarosan személyesen találkozik az Európai Bizottság képviselőivel, hogy áttekintsék a 2021. december 30-án benyújtott portugál KAP stratégiai tervezetet, mely konkrét kockázatkezelési intézkedéseket tartalmaz például a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok csökkentésére.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink