A spanyol fogyasztóvédelmi miniszter, Alberto Garzón arra buzdította a lakosságot, hogy kevesebb húst egyenek, hisz ezzel is csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását – tudósított a Euronews. Felhívása viszont nagy felháborodást keltett a spanyol lakosság és a húsipar részéről is. Olyannyira, hogy a kormány kénytelen volt elhatárolódni a fogyasztóvédelmi miniszter megjegyzéseitől, mondván, hogy csak személyes minőségében beszélt. Garzón viszont egyértelmű választ adott: „Amit mondtam, azt fogyasztóvédelmi miniszterként mondtam.”
A húsadó bevezetése is terítéken Németországban
Egy tavaly létrehozott parlamenti bizottság a húsfogyasztást adóztatná a klímavédelem fokozása jegyében.
A húsmentes étrend egyre nagyobb népszerűségnek örvend, elősegítve azt, hogy kevesebb éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe. E gázok kibocsátását azonban gyakran az autókkal és a közlekedéssel hozzák összefüggésbe és háttérbe szorítják a mezőgazdaság szerepét. Pedig a hús- és tejtermékek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 14,5 százalékáért felelősek az ENSZ adatai szerint. A fenti okok miatt Alberto Garzón,
A miniszter szerint csak nemrég kezdett el foglalkozni a köztudat a marhahús éghajlatváltozásra gyakorolt hatásával. Úgy gondolja, egyes országok már meglehetősen előrehaladottak voltak az állati fogyasztási lánc következményeinek témájában, de Spanyolországban ez tabu volt. Abban az országban viszont, ahol évente 70 millió állatot vágnak le, enyhén szólva sem talált nyitott fülekre a felhívás.
Isabel Rodríguez kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a miniszter csak személyes minőségében beszélt. Garzón azonban leszögezte:
Amit mondtam, azt fogyasztóvédelmi miniszterként mondtam. Nem lehet ezt másképp látni.