Ötmillió dolláros büntetés és 15 év börtön várhat a „vetőmagtolvajra”

Forrás: Getty Images
Évekig tartó bizonyítékgyűjtés, pereskedés és tárgyalás után az amerikai igazságügyi minisztérium büntetést szab ki mezőgazdasági technológia ellopásának kísérletéért.

Bűnösnek vallotta magát a kínai Xiang Haitao, gazdasági kémkedésben. A bírósági dokumentumok szerint Hsziang ellopott egy üzleti titkot a Monsanto-tól (jelenleg Bayer) abból a célból, hogy azt átadja a kínai kormánynak. A tervek szerint április 7-én hirdetnek ítéletet. A maximális büntetés 15 év börtön és 5 millió dollár lehetséges díj – írja a Seedworld.

„Annak ellenére, hogy Xiang megállapodást kötött a Monsanto szellemi tulajdonának védelméről és az ezzel kapcsolatos kötelezettségeivel kapcsolatos ismételt képzésen is részt vett, Xiang most elismerte, hogy ellopott egy üzleti titkot a Monsantótól, áthelyezte egy memóriakártyára, és megpróbálta bevinni a Kínai Népköztársaságba, a kínai kormány számára” – mondta a közleményben Matthew G. Olsen, az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági osztályának helyettes főügyésze. „Bűnösségének vallomásával Hsziangot most felelősségre vonják ezért a jogellenes magatartásért.”

Xiang 2008 és 2017 között a Monsanto és leányvállalata, a The Climate Corporation alkalmazásában állt, ahol képalkotó tudósként dolgozott. A közlemény megjegyzi, hogy Xiangot egy Kínába tartó repülőn találták, és a Monsanto Nutrient Optimizer nevű, szabadalmaztatott prediktív algoritmusának másolatát találták nála.

„Nem csak a titkos laboratóriumokban kifejlesztett katonai technológiát akarják az ellenfelek; ebben az esetben az amerikai farmerek által használt mezőgazdasági technológiáról volt szó a terméshozam javítására. Az FBI továbbra is nyomoz az amerikai cégektől származó technológialopások ügyében, mert a gazdasági biztonság nemzetbiztonság” – mondta Alan E. Kohler, Jr., az FBI elhárítási részlegének igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink