Nem örül mindenki Biden húsipart fellendítő tervének

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
A Biden-kormányzat 1 milliárd dollárt kíván befektetni az amerikai húscsomagolóiparba a verseny kiterjesztésére és a fogyasztók költségeinek csökkentésére. Vegyes érzelmekkel fogadták a szarvasmarha-tenyésztők; sokan nem tartják megoldásnak és aggódnak a kormány az előírásokkal kapcsolatos nem egyértelmű álláspontja miatt.

Egymilliárd dolláros szövetségi támogatást jelentett be Joe Biden elnök az amerikai húspiac versenyképességének javítására és a fogyasztók költségeinek csökkentésére. A szabályok és a közel 318 és fél milliárd forintnyi hozzájárulás a húságazatban hiányzó „érdemi verseny” hiányát hivatott orvosolni – derül ki a Reuters tudósításából. A kezdeményezésre az egyre növekvő aggodalmak közepette kerül sor, miszerint néhány jelentős marha-, sertés- és baromfihús-gyártó vállalat túl nagy befolyással rendelkezik az amerikai húspiac felett. A Fehér Ház nemrégiben készült elemzése szerint

a Cargill, a Tyson Foods, a JBS SA és a National Beef Packing a sertés-, szarvasmarha- és csirkeágazatban a piac 55-85 százalékát teszi ki, ami lehetővé teszi számukra, hogy a beszállítók és a vásárlók kárára diktálják a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árakat.

A Fehér Ház gazdasági tanácsának decemberi elemzése szerint pedig a világjárvány kezdete óta a négy legnagyobb húsfeldolgozó cég bruttó nyeresége 120 százalékkal ugrott meg. Az 1 milliárd dollárt a független húsfeldolgozó ágazat bővítésére fogják fordítani, beleértve a finanszírozási támogatásokat és a garantált hitelekre és a munkavállalók képzésére szánt forrásokat. Emellett, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az „USA-beli termék” húscímke jelentésének tisztázására is szabályokat javasol, amely a hazai farmerek szerint tisztességtelenül előnyben részesíti azokat a multinacionális vállalatokat, amelyek külföldön nevelik a szarvasmarhákat, és csak az Egyesült Államokban vágják le őket.

A finanszírozásról bővebben
A kormányzat 375 millió dollárt fektet be olyan független feldolgozóüzem-projektekbe, amelyek kielégítik a diverzifikált feldolgozási kapacitás iránti igényt, 275 millió dollárig terjedő összeget fordít a hitelezőkkel való együttműködésre, hogy növelje a független feldolgozók számára a hitelek elérhetőségét, különösen a hátrányos helyzetű közösségek számára. A támogatás 100 millió dollárt fordít olyan magánhitelezők segítésére, amelyek független tulajdonú élelmiszer-feldolgozó és forgalmazó infrastruktúrába fektetnek be, hogy a termék az ellátási láncon keresztül haladjon. További 100 millió dollárt fordít a képzés, a biztonságos munkahelyek és a hús- és baromfifeldolgozó létesítményekben lévő munkahelyek támogatására, 100 millió dollárt a kis és nagyon kis feldolgozóüzemek túlóra- és ünnepnapi ellenőrzési költségeinek csökkentésére, valamint 50 millió dollárt a független vállalkozók és termelők technikai segítségnyújtására, valamint kutatásra és fejlesztésre. Forrás: millermeeks.house.gov

A Biden-kormány terve meglehetősen megosztó. Akadnak olyanok, akik támogatják, de sokak szerint nem jelent megoldást. Olyan gazdák is vannak, akik szerint a kormánynak a trösztök szétverését is meg kellene vizsgálnia.

 

Vegyes fogadtatás

A kérdésben fontos meghatározni, hogy a gazdák és a farmerek miért kapnak továbbra is alacsony kifizetéseket, miközben a családok Amerika-szerte növekvő húsárakat kénytelenek elviselni. a tisztességes eljárás biztosításához járulnak hozzá az intézkedések az amerikai mezőgazdasági szövetség elnöke szerint. A Fenntartható Mezőgazdasági Koalíció politikai igazgatója is pozitív lépésként látja a tervet, amely szerinte biztosítja, hogy a gazdálkodók és a farmerek tisztességes árakat kapjanak.

Nem mindenki osztja ezt a véleményt. „Problémát kereső megoldásnak” nevezte a tervet a csirketanács elnöke, míg a húsipari intézet szerint

a húsfeldolgozók számára továbbra is az üzemek személyzettel való ellátása a legnagyobb probléma, a Fehér Ház terve pedig nem foglalkozik ezzel.

Ugyanezen a véleményen van a Yale Egyetem egyik kutatóközpontjának igazgatóhelyettese is, aki szerint a terv nem megy elég messzire a legnagyobb húsfeldolgozók hatalmával szemben. És bár „jelentős hatása lehet” a szabályalkotásnak, de a független feldolgozásba történő beruházás önmagában nem kezelné a piaci koncentrációt a Wisconsin-Madison Egyetem egyik emeritusa szerint.

Szintén vegyes véleményen van a szarvasmarha szövetség kormányzati ügyekért felelős alelnöke; úgy gondolja, erősíteni fogja a támogatás az amerikai szarvasmarha-termelők üzleti környezetét és a marhahús-ellátási lánc fojtó pontját is segít enyhíteni, de felmerültek az intézkedéssel kapcsolatos kételyek.

Aggódnak a Biden-kormány csomagoló- és raktározási törvény (Packers and Stockyards Act) kérdésében elfoglalt nem egyértelmű álláspontja miatt, és további részleteket várunk a nagyobb végrehajtási jogkörök gyakorlására vonatkozó tervükről.

Egy texasi marhatenyésztő viszont örömét fejezte ki a Biden-kormány intézkedéseit illetően. A csomagolási kapacitás növelése véleménye szerint enyhíteni fog néhány olyan problémát, amely a marhahús árának emelkedését és a szarvasmarhák feldolgozásának beszűkülését okozta. Ugyanakkor reméli, hogy az esetleges reformok nem fogják megzavarni a húsellátási láncot. Hisz a marhatenyésztők sokszor eladják a teheneiket, mert egyszerűen nem tudnak megélni. Most pedig minden eddiginél nagyobb a marhahús iránti igény, így gondot okoz, hogy ez a kereslet visszajusson a termelőkhöz. Jól mutatja, mennyire rossz a helyzet, hogy 2021 a negyedik legnagyobb marhavágási év az elmúlt huszonkét évben.

Szkeptikusan nyilatkozott a kormány stratégiájáról az állattenyésztők egyesülete (Ranchers-Cattlemen Action Legal Fund United Stockgrowers of America) a Drovers tudósítása szerint:

Nemzetünk szarvasmarha-ipara súlyos válságban van, és bár nagyra értékeljük a kormányzat terveit, nem jelentették be, hogy határozott végrehajtási intézkedéseket fognak hozni az amerikai szarvasmarha-termelők védelmében az elmúlt hét évben tapasztalt károktól, és továbbra is csalódottak vagyunk e mulasztás miatt.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink