Nem kapnak kártérítést a sertéslevágásra kényszerült angol gazdák

Forrás: AFP
Fotó: OLI SCARFF
Nem kapnak kártérítést az angol sertéstenyésztők, akik egészséges állatok selejtezésére kényszerültek a sertéstelepek munkaerőhiánya következtében a gazdaságokban kialakult hátralékok miatt.

Az angol kormány elutasította a sertéslevágásra kényszerült gazdáknak nyújtandó kártérítésre irányuló felhívásokat – tudósított a FarmingUK. A gazdák annak ellenére nem kapják meg a támogatást, hogy a válság miatt több mint 35 ezer egészséges sertést kellett kiselejtezni és ártalmatlanítani a sertéstelepek munkaerőhiánya következtében a gazdaságokban kialakult elmaradások miatt.

Sertések állnak a ketrecükben a délkelet-angliai Maldonban lévő Wicks Manor Farmon
Forrás: Daniel LEAL / AFP fotója

Bár a sertéságazat kitartóan követelt kompenzációt a feldolgozóüzemekben tapasztalható munkaerőhiány okán kialakult egyre súlyosbodó hátralék miatt, sok gazdálkodó „kimerítette” a vészhelyzeti kereteket – figyelmeztetett a National Pig Association (NPA). A kártérítési csomag a sertéstenyésztőkön kívül álló tényezők miatt elszenvedett pénzügyi veszteségeket kompenzálta volna. Tavaly év végén a skóciai és észak-írországi sertéstenyésztők számára bocsátották rendelkezésre.

Az állatok jólétéért a gazdaságban a felelősség továbbra is a tulajdonosnál vagy tartónál marad, akinek készenléti tervekkel kell rendelkeznie az állatai jólétének biztosítására.

– mondta Victoria Prentis, a Defra mezőgazdasági minisztere. Hozzátette, hogy októberben támogatási intézkedéscsomagot nyújtottak, amely magába foglalt ideiglenes munkavállalási vízumot legfeljebb 800 sertéshentes számára, valamint magántárolási támogatást és a vágásösztönző kifizetési rendszert, amelyek célja a sertések vágóhidakon történő átmenő forgalmának növelése volt.

Az NPA szerint azonban ezek eddig alig voltak hatással a sertéshúsüzemek átmenő forgalmának javítására és a hátralék csökkentésére.

Victoria Prentis azt is elmondta, hogy a Defra dolgozik azon, hogy új exportpiacokat találjon a sertéshús számára, figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és szorosan együttműködik az iparággal. Mindemellett az AHDB (angliai Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) és a Quality Meat Scotland egy hónapra felfüggesztette a kötelező illetéket.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink