Nem a földművelésben látják a mezőgazdaság jövőjét a brit gazdák

Forrás: South China Morning Post
Zuhan a gazdaságok profitja az Egyesült Királyságban. A brit gazdák szeretnének elszakadni a hagyományos gazdálkodástól és egyedi élmények létrehozásával újítanak a földjeiken.

A brit mezőgazdasági dolgozók száma rohamosan csökken, aminek okaként a generációváltást és a csekély profitot jelölik meg. Ráadásul, az angol kormány Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumának (Defra) 2016-os adatai szerint a gazdák átlagéletkora 60 év, és ez azóta is folyamatosan nő. Nem meglepő, hogy sok gazda felhagyott a próbálkozással és inkább egyfajta élmény-központú, újfajta területhasznosításba kezdett – olvasható a South China Morning Post riportjában.

A problémát súlyosbítja a Covid-19 járvány és a Brexit miatti áremelkedés is. A brit farmerek véleménye szerint a rohamos mezőgazdasági hanyatlás oka, hogy

a mezőgazdasági termékek árucikké váltak, és az élelmiszeripari vállalatok fellendülésével a gazdálkodók profitja is lecsökkent.

A legrosszabb azonban talán még hátravan; a Brexit után a hektáronkénti 260 eurós (közel 100 ezer forintos) támogatást is fokozatosan megszüntetik, ami eddig megélhetést biztosított a gazdálkodóknak. Bár Nagy-Britannia új környezetvédelmi földgazdálkodási rendszere továbbra is fizetni fog, de az még nem világos, hogy mennyit. A brit gazdák pedig innovatív módszerekkel válaszoltak a kialakult helyzetre.

A mezőgazdaság jövője a sokkal kevesebb földművelés lesz, hogy őszinte legyek.

– így fogalmazott egy megkérdezett gazdálkodó.

Egyre többen használják ki a gazdálkodással szemben nyereséget adó, a természeti területek helyreállításához és védelméhez köthető területhasznosítást, a vendéglátást és az élményközpontú új funkciókat.

A gazdák beszámoltak arról, hogy földjeiken kollégiumokat alakítottak ki az iskolák környezeti oktatásához, zöld esküvőket szerveznek, miközben napelemeket és szélturbinákat létesítenek. A területet visszaállítják természetesebb állapotba és remélik, hogy pénzt fognak keresni az ökoszisztéma-szolgáltatásaikért.

Egyesek pedig öko-rezervátumot hoztak létre, vagy luxus rönkházakat telepítettek földjeiken. Van olyan egykori termelő is, aki régi tejcsarnokát alakította át egy elegáns közösségi étkező- és konyharésszé, amelyet már egy neves séf vezet. De a csoportos foglalkozások, mint a jóga elvonulások, a „glamping” (angolul a glamorous és a camping szavak összeolvadásából létrejövő kifejezés, magyarul: pompás, fényűző kemping) vagy a vad gourmand tanfolyamok is népszerűnek bizonyulnak.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink