Nagy ütemben növekszik a Németországba irányuló marokkói paprikaexport

Forrás: Getty Images
A nagyobb beszállító országok közül egyedül Marokkó volt képes növelni a német piacra irányuló szállításait.

A 2022/23-as (július 1-től június 30-ig tartó) piaci évben rekordmennyiségű, 18200 tonna marokkói paprika érkezett Németországba közel 30 millió dollár értékben. Marokkó az egyetlen olyan paprikaexportőr, amelynek sikerült növelnie a német piacra irányuló szállításait az előző évben, sőt, az utóbbi évek során folyamatosan 10-20 százalékos bővülést realizált, míg más országok tavaly általában visszaesést könyvelhettek el – hívta fel a figyelmet honlapján a FruitVeB.

Németország az Egyesült Államok mögött a világ második legnagyobb paprikaimportőre. Összesen 37 országból importálnak, a behozatal több, mint fele Spanyolországból származik, negyedét pedig Hollandiából vásárolják. Az előző szezonban az összesített (közte a spanyol és a holland) importvolumen csökkent egyrészt az aszályos időjárási körülmények hatására, másrészt az EU-ban rekordszintet elérő élelmiszer-infláció miatt – ez azt eredményezte, hogy

a fogyasztók a nem nélkülözhetetlen zöldségeken spóroltak, és a paprika még Németországban is ilyennek számít.

(Lengyelországban például a frisspiaci paprika nagykereskedelmi ára 2022 februárjában csaknem két és félszer magasabb volt, mint egy évvel korábban.)

Marokkóban egész évben termesztenek paprikát, így a zöldségből az év minden hónapjában keletkezik export-árualap. A német piacra a legnagyobb mennyiségben októbertől májusig szállítanak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink