Működik az olasz almakészlet-csökkentő program

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság
Az olasz Assomela szakmai szervezet az előző hónapok adatait nézve sikeresnek tekinti a készletkivezetési programot, de megítélése szerint árkorrekcióra lenne szükség.

Az olasz almatermesztőket tömörítő Assomela szakmai szervezet szerint az eddigi trendek arra utalnak, hogy a magas olasz almakészletek kivezetése igen jó ütemben halad: a Golden Delicious készletszintje (426 ezer tonna) minden eddiginél alacsonyabb, és jól fogy a Gala is, melynek 127 ezer tonnás készletszintje 200 ezer tonnás csökkenést jelent a kivezetési kampány kezdete óta, ami az Assomela szerint kiváló eredmény – írja honlapján a FruitVeB.

A szervezet adatai szerint általánosságban a többi fajta mennyisége is a tervek szerint csökkent. Van még néhány olyan fajta, ahol később dől csak el a kérdés: ilyen például a Red Delicious, ami jelentő szerepet tölt be az indiai piacon, ahol most még sok az új-zélandi áru, ezért csak a szezon második felében derülhet ki, hogy milyen mennyiségben sikerül szállítani.

A forró nyár nem kedvezett az alma eltarthatóságának, ezért jelentős mennyiségek kerültek a feldolgozókba – ez is segített a felduzzadt készletszintek apasztásában. A tengerentúli export is jól alakul a szervezet szerint, bár a szállítási költségek magasak, és az erősödő dollár sem segíti a kereskedőket.

Az értéklánc résztvevői közül a szervezet szerint ismét a termelők helyzete ad leginkább okot aggodalomra: az átvételi árakat felül kellene vizsgálni a következő hetekben, mert ezek még nem lettek hozzáigazítva a megemelkedett költségekhez – legrosszabb a helyzet az ökológiai termesztésű alma esetében.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink