Millió hektáros nagyságrend – ötéves terv Kínában a mezőgazdaság zöld fejlesztésére

Forrás: AFP
Kína egyebek mellett közel egymillió hektár agrártermelésbe történő visszaállítását, valamint négymillió hektáron nagyhatékonyságú víztakarékos öntözés kiépítését tervezi 2025-ig.

A kínai kormány bemutatta 14. ötéves nemzeti mezőgazdasági zöld és fenntartható fejlesztési tervét – derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) friss jelentéséből. A 2021 és 2025 között elérendő kulcsfontosságú célokat azonosító terv hat kínai állami szerv együttműködésének eredményeként jött létre. A terv fókuszába az erőforrás-védelem, a szennyezés-szabályozás, a mezőgazdasági ökológia helyreállítása, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági ipari láncok fejlesztése kerültek.

A terv szerint Kínában olyan mezőgazdasági termelési rendszert alakítanak ki, amely a környezeti eltartóképesség forrásain alapul, így – valószínűsítik – az erőforrás-kihasználtság szintje és a termőterületek környezeti minősége jelentősen javulni fog.

Fontos zöld célkitűzés a műtrágyák és növényvédő szerek használatának csökkentése is, mégpedig a mezőgazdasági szennyezés megfékezése érdekében.

A kínai kormány a mezőgazdasági termékek minőségének és biztonságának növekedését és a mezőgazdasági ökológiai szolgáltatások minőségének javulását is célul tűzte ki. A zöld intézkedések eredményeképp pedig a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését várják, elősegítve az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Fotó: AFP

A nemzeti mezőgazdasági zöld terv hat fő beavatkozási területre koncentrál:

  • A mezőgazdasági erőforrások védelmének és felhasználásának erősítése és a kínai termőföldek és vidéki területek fenntartható fejlesztésének fokozása
  • A mezőgazdasági erőforrás-szennyezések megelőzésének és a termőterületek környezetvédelmének erősítése
  • A művelt területek ökológiai helyreállításának erősítése
  • Zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági ellátási lánc kiépítése
  • A zöld technológiát körülvevő innovációs rendszer fejlesztése és a tudományos és a mezőgazdasági zöld fejlesztés technológiai támogatása
  • A zöld mezőgazdasági fejlesztés jogi, szabályozási és irányítási mechanizmusainak javítása

A tervben az agrárágazat zöld intézkedéseiről mennyiségi célkitűzések is megjelennek. Ezek szerint például 2025-ig a kínai kormány a degradálódott termőterületek közül több mint 900 ezer hektárnyit tervez visszaállítani a termelésbe, emellett pedig célul tűzte ki mintegy 6,6 millió hektár északkelet-kínai feketeföld védelmét és hasznosítását,

valamint négymillió hektáron nagyhatékonyságú víztakarékos öntözés kiépítését.

A szennyezett termőföldek biztonságos hasznosítási arányát 93 százalék körülre tervezik 2025-ig.

A zöld vagy bio minősítésű, valamint a származási hely megjelöléssel rendelkező termékek számát 60 ezerre növelik, ezen felül pedig 800 zöld minősítésű mezőgazdasági termék-előállítási bázist és 500 szabványosított állattenyésztéssel foglalkozó mintagazdaságot is létrehoznak. Mindemellett, több mint 1800 különféle mezőgazdasági márka létrehozását is célul tűzték ki, de 2500 mezőgazdasági és állatgyógyászati ​​gyógyszermaradványokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírás felülvizsgálatát is elvégzik.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink