Milliárdos csalás miatt perel a Cargill

Forrás: Freepik
Miután 45 millió dollárt veszített az alkalmazottak csalása miatt, a gabonafélék és olajos magvak termelőit és felhasználóit kiszolgáló Cargill nemzetközi agrárcég beperli a biztosítótársaságot, amely fedezetet nyújtott a bűncselekményekre.

A minnesotai székhelyű multinacionális mezőgazdasági vállalat, a Cargill, amely cégnek hazánkban is van leányvállalata, beperel egy biztosítótársaságot, amelynek a társaság szerint egy bűncselekményi kárbiztosítás alapján kellett volna fizetnie, miután a Cargill 45 millió dollárt (körülbelül 14,4 milliárd forintot) veszített az alkalmazottak csalása miatt – számol be az AgWeek. A Cargill két alkalmazottja szövetkezett egy eladóval, a dél-karolinai Women’s Distribution Services-szel (WDS), hogy túlszámlázás útján saját hasznukra károsítsák meg az óriáscéget.

A 155 éve működő Cargill a világ 70 országában és régiójában, 155 ezer alkalmazottjával az Egyesült Államok egyik legnagyobb magán cége. A vállalat világszerte köti össze a gabonafélék és olajos magvak termelőit és felhasználóit a származás, a kereskedelem, a feldolgozás és a forgalmazás révén, valamint számos mezőgazdasági termelői szolgáltatást és kockázatkezelési megoldást kínál. A vállalat 2020-as bevétele 114,6 milliárd dollár, vagyis közel 36,6 billió forint. A Cargillnak Magyarországon is van leányvállalata, 1995 óta. A magyar cég 9 telephelyen több mint 450 dolgozóval működik.

A Cargill agrárgazdasági óriásvállalat azt a biztosítótársaságot perli, amelynek a cég álláspontja szerint egy bűnügyi kárbiztosítás alapján kellett volna fizetnie azt követően, hogy a csalás miatt veszített 45 millió dollárt. A Cargill 2021. november 24-én nyújtotta be a keresetet a pittsburghi National Union Fire Insurance Company ellen a minnesotai kerületi bíróságon.

A cég 2016-ban fedezte fel a csalási ügyet,

amikor a National Union Fire által kötött bűnügyi biztosítási kötvény 25 millió dollárig terjedő fedezetet nyújtott. A bírósági dokumentumok szerint a Cargill két alkalmazottja, Michael Kennedy és Choung Shawn Nguyen játszott össze a WDS alapítóival, Jennifer Maier-el és Brian Ewert-tel hogy túlárazott számlákat állítson ki a multicégnek.

Nguyen, Maier és Ewert még 2019-ben bűnösnek vallották magukat, Kennedy ellen pedig az év elején emeltek vádat elektronikus úton történő csalás miatt. A vádirat szerint Kennedy

a csalásból származó pénzt pazar nyaralásokra költötte.

A biztosító az eljárás szerint szerződésszegést követett el, azonban a National Union eddig még semmit sem fizetett a Cargillnek. A Union a 25 millió dolláros limitet követeli, amelyet állítása szerint a biztosítási kötvény fedezett, de egyéb kártérítéseket is szeretne érvényesíteni.

2019 novemberében Ewert-t, Nguyen-t és Maier-t 60, 41, illetve 24 hónap börtönbüntetésre ítélték a Cargill becsapása miatt. A Kennedy elleni vádakért legfeljebb 20 év börtönbüntetés és 250 000 dolláros (közel 80 millió forint) pénzbüntetés szabható ki a büntetőeljárásban.

Szerző: Bakonyi-Kiss Adrienn

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink