Megszüntetné a területalapú támogatást a német környezetvédelmi miniszter

Steffi Lemke német szövetségi környezetvédelmi miniszter a növényvédő szerek mezőgazdasági felhasználásának erőteljes csökkentését szeretné elérni. A Funke médiacsoport lapjában megjelent interjújában elmondta:

Nem feltételezem, hogy négy éven belül képesek leszünk teljes mértékben peszticidek nélkül termelni. De jelentős csökkentésre van szükségünk, ha meg akarjuk állítani a rovarpusztulást.

A peszticidek használatának jelentős mérséklését a miniszter pénzügyi ösztönzőkkel és törvényi előírásokkal segítené elő. Meggyőződése, hogy a legtöbb gazdálkodó is kevesebb növényvédő szert szeretne használni. Meglátása szerint viszont az európai agrárpolitika évtizedek szorult helyzetbe kényszeríti őket, a gazdaságok növekedési kényszerben vannak, és több bevételt kell termelniük, vagy felvásárolják őket.

Lemke bírálta azt a döntést, hogy a következő hét évben az előző kormány alapvetéseivel folytatják az európai agrárpolitikát. Kijelentette:

Sürgősen ki kell lépnünk ebből az egyszerű, ökológiai megfontolás nélkül folyósított területalapú támogatások rendszerből. Erre a következő négy évben a lámpás (a koalíciós kormány elterjedt elnevezése – a szerk.) kormánynak fel kell készülnie. Csak így lesz elegendő egészséges és változatos ételünk.

Lemke a megújuló energiák terjeszkedéséről szóló vitában is óva intett attól, hogy a klímavédelmet a fajvédelem elé helyezzék. „- Két nagy ökológiai válság van a bolygón, amelyeket együtt kell megoldani: a klímaválság és a fajok kihalási válsága” – mondta a miniszter. Meglátása szerint az egyik ugyanolyan fontos, mint a másik. Mindkét válság kirívóan veszélyeztette az élet természetes alapjait.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink