Meghatározó jelentőségű kereskedelmi megállapodás Japánnal

A Japán megállapodás a legnagyobb kétoldalú kereskedelmi partnerség, amelyet az Európai Unió valaha is megtárgyalt.

Az Európai Parlament jóváhagyásával nyitva áll az út a kereskedelmi megállapodás megkötése és a 2019. február 1-i hatálybalépése előtt. Az uniós vállalkozások, gazdálkodók, munkavállalók és fogyasztók a hatálybalépés pillanatától kezdve részesülni fognak azon előnyökben, amelyeket az EU és Japán közötti kereskedelem egyszerűsödése és felgyorsulása kínál.
A megállapodás 635 millió embert magában foglaló és a világ teljes GDP-jének majdnem egyharmadát termelő szabadkereskedelmi övezetet hoz létre.Célja a vámok túlnyomó többségének megszüntetése, amely évente közel 1 milliárd eurót tesz ki. Növelni fogja az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai nagy és kiskereskedelmi vállalatok, valamint alkalmazottaik és fogyasztóik számára is.Az EU-ból származó export értéke akár 20 milliárd euróval is növekedhet, ami több lehetőséget és munkát jelenthet több uniós szektorban, többek között a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek piacán. Ezektekintetében Japán rendkívül értékes exportpiac az európai gazdálkodók és vállalkozások számára. Idővel az EU mezőgazdasági-élelmiszeripari termékeinek (tarifacsoportjainak) mintegy 85 százaléka léphet majd teljes mértékben vámmentesen a Japán piacra. Ez értékét tekintve a jelenlegi export 87 százalékának felel meg.A csökkenés várhatóan többek között a sajt, a sertéshús és a bor alacsonyabb árát eredményezi a japán piacon és a magasabb hozzáadott értékű, feldolgozott termékek tekintetében is fellendülésre számíthatunk.
A megállapodás ezen túlmenően területek széles skáláján megszilárdítja az Európa és Japán közötti együttműködést, újra megerősíti a fenntartható fejlődés iránti közös elkötelezettségünket, és – most első ízben – külön kötelezettségvállalást tartalmaz az éghajlatváltozással foglalkozó Párizsi Megállapodásra vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink