Másfél hónap alatt 930 madárinfluenza-járványt jelentettek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Riadalom keletkezett az USA baromfiiparában, mert az Észak-Európából „importált” madáriinfluenza 13 államban terjedt el, miközben világszerte rengeteg a kitörés.

A FAO legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 45 napban 930 madárinfluenza-járványt jelentettek világszerte. Az Egyesült Államok a legutóbbi ország, amelyet többszörös tilalmakkal szembesítettek különböző piacokon (például a Fülöp-szigeteken, Mexikóban), mivel a vírus mára 13 államban elterjedt mind a baromfitelepeken, mind a vadon élő madarakon – írta az Euromeat.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata (APHIS) szerint a múlt héten Maryland, Missouri, Indiana, Connecticut és Iowa államokban találtak járványokat háziasított állományokban, miközben a vírus tovább terjedt Észak-Amerikában.

Az USDA tudósai által készített előzetesen végzett tanulmány, amelyet még nem vizsgáltak felül, bizonyítékot talált arra, hogy a madárinfluenza legutóbbi észak-amerikai kitörése Észak-Európából az Atlanti-óceánon keresztül terjedt, ami ázsiai magas patogenitású madárinfluenza ( HPAI első dokumentált behurcolása az ezen az útvonalon.

A tanulmány azt is megállapította, hogy míg a vadon élő madaraknál előforduló HPAI-vírus rendszerint a házimadarakról való átterjedéshez kötődik, úgy tűnik, hogy

az ilyen vírusok ma már a vadon élő madarak populációiban is fennmaradnak,

és a kutatók hozzátették, hogy ez rávilágít a vadon élő madarak megfigyelésének fontosságára.

Bár a 2021 végén és 2022-ben kimutatott H5N1 vírusok eltérnek a korábbi H5N1 vírusoktól, még mindig hiányoznak bennük olyan, a múltban tapasztalt változások, amelyek összefüggésbe hozhatók a vírusok könnyebben terjedésével a baromfi között, könnyebben megfertőzve az embereket és súlyos betegségeket okozva. emberek.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) szerint Európa-szerte, Afrikában és Ázsiában az elmúlt hetekben és hónapokban nagyszámú madárinfluenza-járványt jelentettek, főként a H5 törzsből származó H5N1 altípus miatt. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban a járványok további növekedése várható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink