Lépfene okozta több állat halálát Indonéziában, vörös zóna alá vonták a területet

Forrás: Freepik
Hét szarvasmarha és egy kecske lépfene-tesztje lett eddig pozitív két faluban, Jáva szigetén. A beteg állatok fogyasztása vagy kezelése miatt 23 embernek van bőrfertőzése.

Vörös zónává nyilvánítottak két falut Jáva szigetén az indonéz hatóságok és megtiltották a jószágok mozgását a területről, miután 15 haszonállat lépfene miatt elhullott – tudósított a Reuters. Az állatok közül eddig hét szarvasmarha és egy kecske lépfene-tesztje volt pozitív – mondta Kelik Yuniantoro, a közép-jávai Gunung Kidul régió mezőgazdasági hivatalának munkatársa. A beteg állatok kezelése vagy fogyasztása miatt 23 embernek van bőrfertőzése.

A hatóságok fertőtlenítették a gazdaságokat és az állatpiacokat, az állatokat pedig antibiotikumokkal és vitaminokkal látták el, valamint az állategészségügyi ellenőrzéseket is szigorítják. Azok a területek viszont,

ahonnan az elhullott állatok származnak, most vörös zónák; az onnan származó állatállomány nem hagyhatja el a területet.

A lépfene egy olyan baktérium, amely természetes módon a talajban található, és általában olyan állatokat betegít meg, amelyek belélegzik vagy lenyelik a szennyezett talajban, növényekben vagy vízben lévő spórákat az amerikai járványügyi és megelőzési központok szerint.

A lépfene nem fertőző, emberek csak a baktérium lenyelése révén fertőződhetnek meg, állatoknál rendszeres védőoltással megelőzhető.

Az indonéz hatóságok további vizsgálati eredményekre várnak és négy hónapig figyelemmel fogják kísérni a közösség egészségügyi helyzetét.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink