Közös fellépés az uniós agrártámogatások csökkentése ellen

Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartotta elnökségi ülését Brüsszelben, ahol közös álláspontot vitattak meg, illetve fogadtak el a Közös Agrárpolitikára vonatkozó (KAP) 2020 utáni bizottsági elképzelésekkel kapcsolatban.

Az ülésen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK – Copa-Cogeca tag) elnöke is felszólalt és hangsúlyozta, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy a KAP költségvetését a Bizottság reál értéken mintegy 15%-kal csökkentené, miközben a gazdákkal szemben támasztott követelmények tovább szigorodnának. A jelenlegi költségvetési szint megtartása, illetve egy jól átgondolt agrárpolitikai keret kialakítása fontosabb, mint a Bizottság által jelenleg szorgalmazott gyors döntés hozatal.
Az elnök felszólalásában elmondta továbbá, hogy a NAK az európai termelők versenyfeltételeit közelítő úgynevezett külső kiegyenlítést támogatja, de csak abban az esetben, ha ezt az átlagon felüli támogatásszinttel rendelkező országok finanszírozzák. A köztestület a capping és degresszió bevezetését csak az alaptámogatások esetében tartja elfogadhatónak, a termeléshez kötött támogatások esetében nem.
Ezen túl, a mindkét támogatási pillért, így a közvetlen támogatásokat is lefedő KAP Stratégiai Terv készítésének szükségességével kapcsolatban Győrffy Balázs jelezte: ha a Bizottság késlekedne a stratégiai tervek elfogadásával, az veszélyeztetheti a terület alapú támogatások időben történő kifizetését, a stratégiai tervek jóváhagyási folyamata ezért mindenképp átgondolandó.
Az elnökségi ülésen megvitatott közös állásfoglalást az uniós költségvetés-tervezet és a KAP jogalkotási javaslatok kiadása óta hosszas egyeztetés előzte meg, melynek során a NAK is aktívan hozzájárult a hamarosan elkészülő úgynevezett „pozíciós papírhoz”. A dokumentum célja a témában a végső döntést meghozni hivatott Európai Tanács és Európai Parlament számára az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek véleményének az eljuttatása.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink